DESECI MRTVIH: Dvostruki bombaški napad u Damasku

U dva samoubilačka napada u Damasku ubijeno je najmanje 31, a ozlijeđeno više od stotinu ljudi, objavili su državni mediji.

Prvi terorist napao je Palaču pravde, glavni sud u središnjem Damasku koji se nalazi u blizini Starog grada. Ministar pravosuđa Najem al-Ahmad rekao je da je pri tom napadu poginulo 31 ljudi, većinom civila. Državna agencija SANA prenijela je izjavu policije da je kod suda ozlijeđeno 102 ljudi.

Drugi se napad dogodio u restoranu u četvrti al-Rabweh na zapadu Damaska, te je u njemu ozlijeđeno 28 ljudi, prenosi SANA.

Eksplozija u vrijeme kad je područje bilo puno ljudi

Analitičari koji prate situaciju u Siriji predviđali su da će teroristi koji se bore za zbacivanje predsjednika Bashara al-Assada pojačati svoje gerilske napade u područjima pod kontrolom vlade nakon što su doživjeli niz poraza na vojnom planu.  Uz nedavne napade u Damasku koji su se poklopili sa šestom godišnjicom prosvjeda koji su pokrenuli sirijski građanski rat, napadači su terorističke činove u protekla dva tjedna izveli i u gradu Homsu, također pod kontrolom vlade.

Napadač na sud svoju je eksplozivnu napravu aktivirao oko 13:20 minuta po lokalnom vremenu dok ga je policija pokušavala zaustaviti pri ulasku u zgradu.  Eksplozija je sud pogodila “u vrijeme dok je područje puno” odvjetnika, sudaca i civila, istaknuo je pravosudni djelatnik Ahmed al-Sayyid za državnu televiziju al-Ikhbariya.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj