POKRENUT PROCES: Amerikanci zbog hakerskog napada krenuli u kazneni progon agenata ruske vlade

Američka vlada u srijedu je pokrenula optužnice protiv dva ruska špijuna i hakera koji su 2014. navodno pokrali 500 milijuna korisničkih računa tvrtke Yahoo.

Te optužbe, objavljene na novinskoj konferenciji u Washingtonu, prve su službene optužnice koju je američka vlada pokrenula protiv ruskih službenika zbog kibernetskog kriminala.

Američki sud donio je odluku o pokretanju istrage s ciljem utvrđivanja umiješanosti ruskih špijuna u hakerski napad na Demokratsku stranku i ometanje predsjedničkih izbora tijekom 2016. godine. Pokrenuta je istraga kojoj je cilj utvrditi jesu li hakerski napadi pomogli Donaldu Trumpu da dođe na vlast u SAD-u, kako tvrde obavještajne agencije i neki političari.

Tražili podatke o pretplatnicima Yahooa, Googlea…

Iako je Ministarstvo pravosuđa prethodno optužilo Ruse za cyber napad te pokrenulo kaznene progone protiv hakera iza kojih navodno stoje kineske i iranske vlade, nove optužnice po prvi put otvaraju kazneni predmet protiv ruske vlade, piše The Independent.

Američki dužnosnici napominju kako su optuženi hakirali određene stranice ne bi li se domogli informacija o milijunima pretplatnika Yahooa, Googlea i ostalih pružatelja email usluga.

Osumnjičene se tereti za urotu, računalnu prijevaru i zloupotrebu, ekonomsku špijunažu, krađu trgovinskih tajni, prisluškivanje, neovlašteni pristup uređajima i tešku krađu identiteta. Te optužbe nisu povezane s hakiranjem elektroničke pošte Demokratske stranke koja se navodno dogodila tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

Optuženi službenici FSB-a

Optuženi su sužbenici FSB-a, ruske federalne sigurnosne agencije koja je nasljednica sovjetskog KGB-a, Dmitrij Dokučajev i njegov nadređeni Igor Suščin, a spomenuti su i Aleksej Belan koji se nalazi na listi najtraženijih kibernetskih kriminalaca, te Karim Baratov, Kazahstanac s kanadskim državljanstvom.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je Baratov uhićen u utorak u Kanadi, te da se njegovim slučajem sad bave kanadske vlasti.

Belan je uhićen 2013. u Europi, no pobjegao je u Rusiju prije no što je mogao biti izručen SAD-u, tvrdi američko ministarstvo.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj