SOROSEV STIPENDISTA ZOVE EVROPU NA NACIONALISTIČKI USTANAK! Orban: ‘Dosta je bezbožnika iz Bruxellesa, svjetskih liberalnih medija i nezasitnih međunarodnih kapitalista’

Mađarski populistički premijer Viktor Orban pozvao je u srijedu evropske nacionalističke čelnike da ustanu protiv “bezbožnog saveza bruxelleskih birokrata, svjetskih liberalnih medija i nezasitnih međunarodnih kapitalista”.

Orban je, inače, političku karijeru započeo kao liberalni aktivist, a na Oxfordu je studirao kao stipendist zaklade Otvoreno društvo Georgea Sorosa, kojega danas otvoreno prezire. Evropska unija prolazi kroz burno razdoblje nakon odluke Britanaca da napuste blok evropskih zemalja i u vrijeme rastuće popularnosti stranaka koje zagovaraju nacionalne interese na izborima u  Holandiji i u Francuskoj.

MAĐARSKOM VLADAJU SOROSEVI STIPENDISTI! Premijeru Orbanu i njegovim saradnicima školovanje na britanskim univerzitetima plaćala fondacija ‘Otvoreno društvo’

Orban, čija stranka Fidesz izlazi na izbore 2018. nakon dva uzastopna mandata na čelu države, pozvao je nacionalističke čelnike da provedu “duboku, ali mirnu” transformaciju Evrope. “Još uvijek možemo tu rastući energiju nezadovoljstva držati u ustavnim okvirima i izmijeniti evropsko carstvo, ali na miran način”, rekao je Orban pred stranačkim pristašama.

Mađarska je pod Orbanom zaoštrila odnose s evropskim i svjetskim partnerima zbog gospodarskih i demokratskih pitanja, poput migracija koje premijer smatra prijetnjom društveno-ekonomskom oporavku Evrope.

“Da bi sačuvali našu nezavisnost moramo se hrabro boriti u bitkama koje stoje pred nama. Moramo zaustaviti Bruxelles, odbraniti naše granice, reći ne masovnim premještanjima stanovništva”, istaknuo je Orban i dodao da vlada mora biti “u rukama nacionalnih snaga”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj