DOK JE TRAJAO SAMIT U SARAJEVU BEZ HRVATSKOG PREMIJERA, GRABAR-KITAROVIĆ DRŽALA GOVOR U NEUMU: ‘Hrvatska za dogradnju Dejtona’

Hrvatska će snažno djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti BiH i spriječavanja spoljnih uticaja, izjavila je u Neumu hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.

Kitarovićeva je u Neumu, na otvaranju naučne konferencije “Hrvati BiH – nosioci evropskih vrijednosti?”, rekla je da je BiH izložena novim izazovima, terorizmu i migrantskoj krizi, te rastu ekstremističkih zajednica.

Ona tvrdi da u Republici Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica, a da se u Federaciji BiH /FBiH/ nastavlja majorizacija Hrvata.

“Međunarodna zajednica godinama zatvara oči pred ovim činjenicama. Jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj snažno utiče na položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama, jer Hrvatska snažno podržava suverentitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njen put evropskih integracija”, rekla je Kitarovićeva.

Ona je navela da je Hrvatska spremna da pomogne BiH u borbi protiv terorizma i međunarodnih migracija, da snažno zagovara donošenje novog izbornog zakona u BiH koji će garantovati ravnoravnost sva tri naroda, donošenje statuta grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice, neophodno za stabilnost BiH i susjedstva, uključujući ubrzanje unutrašnjih reformskih procesa, te evroatlantske integracije BiH.

Kitarovićeva je poručila da će Hrvatska djelovati u skladu sa međunarodnim pravom i sporazumima, ali i Ustavom Hrvatske.

Ona je naglasila da je ostvarivanje ravnopravnog položaja Hrvata u BiH uvijek jedan od stubova njenog međunarodnog djelovanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj