ERDOGAN PRIJETI EU PONIŠTAVANJEM SPORAZUMA O MIGRANTIMA! Merkel-Hollande: Neprihvatljivo je da nas Erdogan naziva nacistima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas suspendovanjem sporazuma sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu, zbog nedavnih tenzija s nekoliko zemalja članica EU.

Pojedine članice EU zabranile su turskim zvaničnicima da prisustvuju političkim skupovima na njihovoj teritoriji uoči održavanja referenduma o ustavnim promjenama i širenju predsjedničkih ovlaštenja u Turskoj. Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da EU “može da zaboravi” na sporazum o izbjeglicama.

Turska se sporazumom obavezala da će zadržati oko tri miliona izbjeglica koje žele da krenu put EU, u zamjenu za značajna finansijska sredstva i viznu liberalizaciju. On je optužio EU zato što se nije držala obećanja i nije odobrila viznu liberalizaciju za građane Turske koji žele da putuju u Evropu.

Turski predsjednik oštro je kritikovao odluku Evropskog suda pravde da kompanije mogu svojim pravilnikom da zabrane isticanje vjerskih simbola na radnom mjestu, poput nošenja muslimanske marame. Diplomatski odnosi Holandije i Turske su prekinuti pošto holandske vlasti nisu dozvolile turskim ministrima da uđu u zemlju i obrate se na skupu podrške referendumu o većim ovlaštenjima turskog predsjednika.

Neprihvatljivo je da nas Erdogan naziva nacistima

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel su istaknuli kako je neprihvatljivo da Turska proziva Njemačku i druge države “nacističkima” jer su zabranile skupove potpore turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu.

Dvoje čelnika su u zajedničkom priopćenju rekli kako su raspravili o toj temi, a Hollande je naglasio kako je Francuska izrazila svoju solidarnost s Njemačkom i drugim članicama Europske unije koje su turske vlasti prozvale nacistima ili fašistima.  Hollande je dodao da se slaže s Merkel oko toga da se u budućnosti ne smiju održavati događaji vezani za turski referendum jer nisu u skladu s francuskim i njemačkim zakonima.

EU očekuje od Turske da se drži sporazuma o migrantima

Portparol Evropske komisije Margaritis Skinas izjavio je danas da EU očekuje od Turske da se drži sporazuma o vraćanju migranata čijim odbacivanjem je Ankara zaprijetila u trenutku žestokog spora s evropskim blokom.

Mi ostajemo posvećeni primjeni sporazuma EU i Turske... radi se o angažovanju koje obuhvata uzajamno povjerenje i ispunjavanje obaveza i mi očekujemo da se obje strane pridržavaju obaveza”, rekao je Skinas novinarima, prenosi AFP.

Turska je juče zaprijetila da će unilateralno odbaciti migrantski dogovor sa Evropskom unijom iz marta 2016. godine kojim je drastično smanjen priliv migranata u EU.

“Možemo da zaustavimo dogovor unilateralno. Još nismo informisali EU, sve je ovo u našim rukama”, rekao je juče ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu u intervjuu za televiziju 24 TV.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj