KAPITALIZAM BEZ GRANICA: Kolumbijci sada mogu pijani i nadrogirani na posao

Izmjenom člana Zakona o radu u Kolumbiji odobreno je da zaposleni mogu doći na posao pod uticajem alkohola, pa čak i narkotika, sve dok to ne utiče na njihovu sposobnost i efikasnost.

Naime, u Kolumbiji je, kao i u većini zemalja širom svijeta, dolazak na posao u alkoholisanom stanju bio strogo zabranjen. Međutim, izmijenjenim članom zakona sada je dozvoljeno i radnik zbog toga ne može izgubiti posao niti biti poslat na disciplinsku komisiju. Naime, nedavnom odlukom Ustavnog suda, alkohol i narkotici su stavljeni u isti koš s profesionalnim oboljenjima, jer nije dokazano da ove supstance uvijek ometaju efikasnost u radu.

A, sve je počelo još prošle godine kada su dva studenta Univerziteta “Unicienca” osporila određene članove Zakona o radu.

Naime, u apelaciji Ustavnom sudu ovi studenti su naveli da poslodavci nemaju pravo na otpuštaju zaposlene ili ih šalju na disciplinsku komisiju jer su konzumirali alkohol ili narkotike ako ne mogu dokazati da ta konzumacija utiče na njihove radne sposobnosti. Ustavni sud je prihvatio ovaj argument i naredio da se izmijeni sporni član Zakona o radu.

Naime, kada je riječ o radnim mjestima s vrlo malo rizika, onda poslodavac ne smije otpustiti niti kazniti radnika ako ne može dokazati negativne posljedice psihoaktivnih supstanci.

Ovu kontroverznu izmjenu zakona su kritikovali mnogi u Kolumbiji, posebno udruženja za borbu protiv narkotika. Naime, Augusto Perez, terapeut koji se nalazi na čelu Udruženja “Nuevos Rumbos” i koji se već godinama bori protiv narkotika, kaže da je odluka o izmjeni člana zakona, u najmanju ruku, kontroverzna. Perez je uvjeren da će ova izmjena Zakona o radu svakako imati negativne posljedice po kolumbijsko društvo.

Huan Manuel Čari, ekspert za ustavno pravo, ima drugačije mišljenje. “Dakle, ako ne postoji dokaz zloupotrebe ili smanjenje radne sposobnosti, onda konzumiranje alkohola ili narkotika ne bi trebalo da bude kažnjivo”, kaže on.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj