NAKON TELEFONA I PRSTENA: Visa testira pametne naočale za plaćanje

NFC tehnologija omogućila je sve veću ekspanziju jednostavnog i brzog plaćanja bez potrebe da vadite gotovinu ili kreditne kartice. Pametni telefoni s ugrađenim NFC čipovima odavno nisu nikakva rijetkost, pritom je jednako važno istaknuti kako sve veći broj banaka i kartičnih kuća omogućuje plaćanje upravo temeljeno na NFC tehnologiji.

Naravno, svakodnevno korištenje ovakvog načina plaćanja daleko je popularnije i raširenije u onim zemljama koje običavamo svrstati u kategoriju naprednih, ali valjda će uskoro stići vrijeme kada će se i u našim krajevima na sve većem broju prodajnih mjesta moći platiti na ovakav, jednostavan, brz i što je vrlo važno, sasvim siguran način.

Ako zaživi projekt kojeg je pokrenula Visa, kao jedan od svakako najpoznatijih “brandova” kada je u pitanu kartično plaćanje, onda ćemo uskoro sva naša plaćanja moći realizirati i – sunčanim naočarama.

Naime, Chris Curtin, čelni čovjek u odjelu za brandiranje i inovacije u Visa kompaniji potvrdio je za CNBC da rade na razvoju pametnih naočala za sunce koje imaju integrisan NFC čip i mogućnost plaćanja.

Za sada nisu dostupne za nabavku, jer je Visa u pregovorima s proizvođačima sunčanih naolara koji bi mogli biti partneri u ovom projektu, ali možda već do kraja ljeta Visa svojim korisnicima ponudi mogućnost plaćanja upravo sunčanim naočarama s NFC čipom. Inače, Visa već nudi NFC plaćanje putem pametnih telefona, a razvijali su i poseban prsten za NFC.

 

 

(Global CIR/zimo.hr)

Komentiraj