TRUMPOV PRIJEDLOG BUDŽETA: Drastična smanjenja izdvajanja za međunarodnu pomoć, znatno povećanje izdataka za odbranu

Predsjednik SAD Donald Trump danas će podnijeti prijedlog za svoj prvi budžet gdje se očekuje drastično smanjenje izdvajanja za međunarodnu pomoć i zaštitu životne sredine da bi se nadoknadilo znatno povećanje izdataka za odbranu.

Budžet čiji detalji će danas biti predstavljeni nema šanse da bude usvojen u toj formi u Kongresu, navodi AFP ali dodaje da će taj dokument u ciframa izraziti program novog predsjednika SAD, izražen sloganom “Amerika na prvom mjestu”.

Najavljeno spektakularno povećanje izdvajanja za odbranu od 54 milijardi dolara, što je povišica od gotovo 10 posto, praćena je znatnim smanjenjem resursa za većinu drugih ministarstava i saveznih agencija. Prema navodima direktora budžeta Mick Mulvaney, dokument predviđa smanjenje od 28 posto za State Department koji vodi diplomatiju ove najveće svjetske sile. Sadašnji budžet State Departmenta, koji obuhvata i Agenciju za međunarodni razvoj (USAID), iznosi oko 50 milijardi dolara.

“Predsjednik je vodio izbornu kampanju navodeći da će trošiti manje novca u inostranstvu i više u SAD”, rekao je Mulvaney. On je ipak dao uvjeravanja da će budžet omogućiti da se sačuva neophodno diplomatsko funkcionisanje State Departmenta koji ima oko 7.000 zaposlenih i 250 ambasada i konzulata.

Ako bude usvojen takav plan budžeta finansiranje brojnih agencija UN moglo bi biti dovedeno u pitanje.

Američka potrošnja za vojsku, koja iznosi 3,3 posto BDP, gotovo 600 milijardi dolara i dalje je daleko najveća na svijetu, i gotovo je tri puta veća od potrošnje Kine, druge svjetske vojne sile.

Objavljivanjem ovog dokumenta počeće duga borba sa Kongresom jer to tijelo, a ne Bijela kuća o tome odlučuje. Iako su oba doma Kongresa pod kontrolom republikanaca, republikanska većina i predsjednik SAD nisu uvijek usaglašeni.

Više istaknutih republikanaca u Kongresu već se distanciralo od nekih prijedloga. Tako je senator Marco Rubio ocijenio da međunarodna pomoć nije davanje u dobrotvorne svrhe i ocijenio da je to presudno za nacionalnu bezbjednost.

Agencija za zaštitu životne okoline (EPA) trebalo bi da podnese velika smanjenja svog finansiranja prema najavljenom prijedlogu za budžetsku godinu koja počinje 1. oktobra 2017. godine. Od dolaska na vlast 20. januara Donald Trump je izrazio želju da ukine brojne savezne propise o životnoj okolini, koje smatra nepotrebnim, navodeći da su oni prepreka za otvaranje radnih mjesta.

Prijedlog budžeta o kome se više sedmica spekuliše trebalo bi takođe da uključi prve procene za iznos koji će kratkoročno biti izdvojen za izgradnju zida na granici sa Meksikom da se zaustavi priliv nelegalnih imigranata, što je bilo Trumpovo izborno obećanje.

Prema Mulvaneyu 1,5 milijardi dolara biće predviđeno za 2017. godinu i oko 2,6 milijardi dolara naredne godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj