(VIDEO) ZAJEDNIČKA PORUKA NAKON SASTANKA PREMIJERA: Evropska perspektiva baza za saradnju i izgradnju povjerenja

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas po okončanju sastanka premijera država Zapadnog Balkana da sve dok postoji evropska perspektiva regije Zapadnog Balkana to će biti najmanji zajednički sadržilac i ključna baza za dalju saradnju i izgradnju poverenja u čitavoj regiji, javljaju agencije. 

Zvizdić je kazao kako su premijeri zemalja Zapadnog Balkana razmotrili ideje i prijedloge za zajedničke projekte, ali i razmijenili mišljenja o problemima koji tište regiju, te usvojili zajedničku izjavu.

Cilj današnjeg sastanka je bio da prezentiramo i dogovorimo zajedničke ideje i interese za samit koji će biti održan u Trstu u julu ove godine. Najčešći pojmovi koje smo danas čuli su evropske integracije, ekonomska saradnja i infrastrukturno povezivanje regije, zatim dalja saradnja u oblasti obrazovanja i među mladima kako bi se razbile postojeće predsrasude i najvažnije, razgovarali smo o pitanju očuvanja mira i stabilnosti u regiji”, kazao je Zvizdić.

On je naveo kako su tokom sastanka iznesene brojne kvalitetne inicijative, od formiranja instrumenata i modela za kreiranje jedinstvenog tržišta, brzi protok ljudi i kapitala, uklanjanja carinskih barijera, uspostavljanja zajedničkog informacionog terminala na granične carinske ispostave, formiranje ascoijacija kao što je asocijacija privrednih komora, kao i druge ideje koje bi optimizirale ekonomsku saradnju i privukle domaće i strane investitore.

Razgovarali smo i o problemima koji su se u posljednje vrijeme pojavili na Zapadnom Balkanu, a koje ne možemo sakriti pod tepih. Svi smo potpuno orjentisani na kreiranje ambijenta i kvalitetne saradnje, međusobnog razumijevanja, uvažavanja i očuvanja stabilnosti i mira kao preduvjeta za ekononomsku i društveno-političku saradnju“, kazao je čelnik Vijeća ministara BiH koji je bio domaćin današnjeg sastanka premijera zemalja Zapadnog Balkana.

Naglasio je kako je veliki broj iznesenih inicijativa djelomično pretočen u zajedničku izjavu premijera, koja je usvojena, te dodao kako će ostale ostaviti za naredne sastanke.

Želimo da ostane potpuno prisutna evropska perspektiva, aktivnije učešće i prisustvo predstavnika Evropske unije na Zapadnom Balkanu, kao i veći nivo investicija na ovom prostoru“, kazao je Zvizdić.

Naveo je kako je rečeno koji su to projekti koji su potrebni ovom području, a to su, prije svega, saobraćajni i energetki projekti, dok je, kako je dodao, “na EU da pomgne u realizaciji toga kako bismo napravili bitan korak ka daljoj fazi evropskih integracija”.

Ovo je dobra poruka EU i regiji da možemo razgovarati i dogovarati se o zajedničkim interesima. Sve dok postoji evropska perspeketiva regije to će biti najmanji zajednički sadržilac i ključna baza dalje saradnje i izgradnje povjerenja u čitavom regionu“, zaključio je Zvizdić.

Sastanku su prisustvovali premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković, Kosova Isa Mustafa, Makedonije Emil Dimitriev, Srbije Aleksandar Vučić, te evropski komesar za proširenje i politike susjedstva Johanees Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Riječ je o pripremnom sastanku premijera Zapadnog Balkana, uoči Summita o Zapadnom Balkanu koji će se u okviru Berlinskog procesa ove godine održati 12. jula u Trstu, u Italiji.

Johannes Hahn: Ovaj sastanak je simboličan pokazatelj napretka Zapadnog Balkana

Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju nakon sastanka premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu, naglasio je da razgovori predstavljaju simboličan pokazatelj napretka cijele regije.

Hahn je naglasio da je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, sa svojim timom odlično pripremio i organizovao sastanak.

“Čestitam svim premijerima koji su se okupili u Sarajevu, što je simboličan čin, jer su se po prvi puta premijeri Zapadnog Balkana okupili na ovom području. To je pokazatelj napretka. Znam da građani sumnjaju da napredak postoji, ali dugoročno gledano ovakve aktivnosti pokazuju napredak i nastavak razvoja regiona”, naglasio je Hahn.

Evropski komesar za proširenje dodao je da je tokom sastanka fokus bio na ekonomskom razvoju regije Zapadog Balkana.

Neki od premijera su to spominjali i govorili o mogućnosti jačanja zajedničkog tržišta, boljeg protoka roba i usluga. U kontekstu ovakvih inicijativa bili smo dosta konzervativni kod njenih efekata. Međutim, sada govorimo o konkretnoj mogućnosti otvaranja nekih 80.000 radnih mjesta u regionu. Rekao sam u razgovoru s premijerima da EU želi dati snažan doprinos daljnim integracijama koje za cilj imaju buduće članstvo u EU svih zemalja Zapadnog Balkana“, naveo je Hahn.

Dodao je da je prošle sedmice Vijeće Evrope potvrdilo takvo opredjeljenje, ali da je za ostvarenje ciljeva potrebno uraditi još dosta posla na Zapadnom Balkanu. Izrazio je nadu da će sve to u konačnici dovesti do toga da građani u regiji konkretno osjete šta znači rad sa Evropskom unijom, a to bi u konačnici trebalo donijeti blagostanje i punije džepove građana.

Vučić: Svaki razgovor je blagorodan i djelotvoran

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas u Sarajevu, gdje je prisustvovao sastanku premijera zapadnog Balkana, da je svaki razgovor blagorodan i djelotvoran, ali da je na svima da zajednički rade na tome da građani zemalja Balkana žive bolje.

Dokle god imamo mir i stabilnost to je nešto što je za pohvalu“, poručio je Vučić kratko, prolazeći pored mnogobrojnih novinarskih ekipa.

Inače, Vučić se nije zvanično obratio na pres-konferenciji koja je organizirana nakon sastanka s kojeg su prenesene poruke zajedničke opredijeljenosti za evropske integracije i ekonomski razvoj.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj