DESECI ŽRTAVA: SAD priznale da su izvršile napad na džamiju u Siriji

Američka vojska priznala je u četvrtak da je izvela napad na sjeveru Sirije na Al-Qaidu ali je opovrgla kako je namjerno gađala džamiju gdje su poginule najmanje 42 osobe, po lokalnoj nevladinoj organizaciji.

“Nismo ciljali džamiju ali zgrada koju smo ciljali, gdje se održavao skup Al-Qaide, nalazi se 15 metara od džamije koja još uvijek stoji”, rekao je u četvrtak navečer pukovnik John J. Thomas, glasnogovornik Centcoma, zapovjedništva američkih snaga na Bliskom istoku.

U prethodnom saopćenju Centcom je objavio da su “američke snage izvele zračni udar na skup Al-Qaide u Siriji 16. marta u pokrajini Idlib, usmrtivši nekoliko terorista”.

Kasnije tokom dana u četvrtak glasnogovornik Centcoma priznao je da tačna lokacija tog udara nije bila jasna, ali da se radilo o istoj na kojoj se nalazi džamija u selu Al-Džineh, u susjednoj pokrajini Alep.

“Istražit ćemo navode prema kojima je u tom napadu bilo civilnih žrtava”, izjavio je potom pukovnik Thomas upitan o brojci od 42 žrtve, većinom civila, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, lokalna nevladina dobro obavještena organizacija.

Po Ramiju Abdelu Rahmanu, direktoru Opservatorija, stotinjak osoba ranjeno je u zračnim napadima na to selo pod nadzorom pobunjeničkih skupina.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj