DŽIHADISTIČKE PORUKE TURSKIH ZVANIČNIKA! Čavušoglu: Sveti ratovi će uskoro započeti u Evropi

Tenzije između turske i holandske vlade nisu splasnule ni nakon održanih izbora u Kraljevini. Mevlut Čavušoglu, ministar vanjskih poslova u Turskoj, nije pozdravio pomalo iznenađujuću pobjedu premijera Marka Ruttea, niti poraz islamofoba Geerta Wildersa, “evropskog Trumpa”, kako su ga nazvali mediji.

Kad pogledate brojne stranke, vidite kako nema razlike između socijaldemokrata i fašiste Wildersa“, kazao je Čavušoglu, a prenijela agencija Hurijet.

On se tu nije zaustavio.

Svi oni imaju isti mentalitet. Kuda ćete? Kuda vodite Evropu? Započeli ste kolaps Evrope. Vučete je u ponor. Sveti ratovi će uskoro započeti u Evropi.”

Ovo će samo doliti ulje na vatru diplomatskih razmirica između Turske i Holandije, nakon što je holandska vlada otkazala skup u Roterdamu na kojem je Čavušoglu trebao biti gost i povukla dozvolu za slijetanje njegovog aviona.

Ankara, na čelu sa predsjednikom Redžepom Tayipom Erdoganom, od tada je počela da holandske kolege zovu “fašistima” i “nacistima”.

U BROBI ZA SVOJU STOLICU PRIZIVA ‘RAT CIVILIZACIJA’! Erdogan: EU započela rat krsta i polumjeseca

Turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan svojevremeno je stavljao članstvo Turske u Evropskoj uniji na sam vrh liste prioriteta svoje spoljne politike. Tome je odavno okrenuo leđa, a novim diplomatskim ratom sa Evropom prodrmao i Stari kontinent i Malu Aziju.

Erdogan je izazvao bijes i Angele Merkel i Marka Rutea – koji važe za najliberalnije lidere u Evropi – u cijelu priču ubacivši i optužbe za nacizam i islamofobiju. Podsjetio je Turke i na ulogu koju su Holanđani odigrali u masakru u Srebrenici. Posljedice bi mogle biti dugoročne, ali Erdogan je spreman da se kocka zarad brzog dobitka na domaćem terenu.

U samonametnutoj borbi za opstanak, Erdogan je shvatio da je neophodno da pobijedi na referendumu zakazanom za 16. april – plebiscitom bi, po njegovom planu, Turska od parlamentarnog sistema bila transformirana u izvršni predsjednički sistem. Glas za “da” dao bi mu autokratske moći koje je prošle godine “pretjeranim” nazvao čak i Evropski savjet.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj