EU: Nikada nećemo priznati nezakonitu rusku aneksiju Krima

Evropska unija nikada neće priznati pripajanje Krima, saopšteno je danas povodom treće godišnjiče, kako se navodi, nezakonite ruske aneksije.

“Evropska unija ponavlja da ne priznaje i nastavlja da osuđuje to kršenje međunarodnog prava. To ostaje direktan izazov međunarodnoj bezbjednosti s teškim posljedicama za međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država”, izjavila je visiko predstavnica EU-a za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Rusija je 18. marta 2014. pripojila Krim i grad Sevastopolj nakon što je u Ukrajini svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič, što je dovelo do najdublje krize u odnosima između Zapada i Istoka nakon završetka Hladnog rata i do uvođenja zapadnih sankcija Rusiji.

U izjavi u ime EU-a, Mogherini poziva i zemlje članice UN-a da razmotre slične mjere nepriznavanja u skladu s rezolucijom Generalne skupštine UN-a. Mogerini navodi da militarizacija krimskog poluostrva u protekle tri godine utiče na bezbjednosnu situaciju u crnomorskoj regiji te da je pogoršano stanje ljudskih prava na Krimu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj