MMF PORUČIO: Vlada FBiH da počne pripreme za prodaju BH Telecom i HT Mostar

Misija Međunarodnog monetarnog fonda očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, Vijeće ministara usvoji odluku o limitu na novo upošljavanje za 2017. u institucijama BiH, navedeno je nakon okončanja misije MMF-a BiH.

Navodi se da Parlament FBiH treba usvoji izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo i da Vlada FBiH započne due diligence za BH Telecom i HT Mostar.

“Misija se nada snažnom napretku u provođenju ovih politika u narednim danima, uključujući i od strane parlamenata, kako bi stvorili uslove da do kraja aprila/travnja 2017. godine Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled“, naglašeno je povodom okončanja misije obuhvataju izjave osoblja MMF-a koje prenose preliminarne nalaze nakon što misija posjeti zemlju.

Inače, misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahija, posjetila je Banja Luku i Sarajevo u periodu od 7. do 17. marta/ožujka 2017. da bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama za prvi pregled u okviru proširenog aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom.

Ilahi je rekao da je “misija je napravila ocjenu rezultata u pogledu programskih ciljeva postavljenih za kraj decembra/prosinca 2016. godine te razgovarala o napretku na polju strukturalnih reformi”.

“Misiju je ohrabrilo usvajanje razumnih budžeta entiteta i Institucija BiH za 2017., usvajanje zakona o bankama u oba entiteta, izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit i agenciji za bankarstvo te ukidanje doprinosa za solidarnost u Republici Srpskoj. Vlastima je, međutim, potrebno više vremena da finaliziraju otvorena pitanja kako bi ispunili nekoliko preostalih prethodnih mjera”, rekao je Ilahi.

 

(Global CIR/FTV)

Komentiraj