SAD: Sukob senatora zbog Crne Gore i Putina

Američki senator Džon Mekejn optužio je svog kolegu senatora Renda Pola da radi za ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon što je ovaj blokirao pokušaj glasanja o sporazumu o ulasku Crne Gore u NATO.

“Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina”, rekao je Mekejn u Senatu SAD govoreći o republikancu Polu, koji zastupa državu Kentaki.

Kako navodi portal Politiko u svom evropskom izdanju, Mekejnu, republikanskom senatoru iz Arizone, koji presjedava Odborom američkog Senata za oružane snage, za govornicom se pridružilo dvoje demokratskih senatora kako bi se založili za debatu i glasanje o sporazumu, ali se Pol, koji se protivi daljem proširenju NATO, tome usprotivio.

“Ukoliko ste protiv, Vi ostvarujete ciljeve Vladimira Putina”, poručio je Mekejn ocijenivši da ukoliko se neko usprotivi sporazumu izvršava “želje i ambicije Vladimira Putina”.

Pol je odgovorio da je Mekejn “malo poremećen” i da taj 80-godišnji senator predstavlja snažan dokaz potrebe uvođenja starosne granice za mjesto u Senatu.

“Mislim da je njegovo najbolje vrijeme prošlo. Mislim da je postao pomalo poremećen”, dodao je Pol za televiziju MSNBC.

Kako navodi “Dejli bist”, nakon što je Mekejn tražio jednoglasni pristanak za usvajanje sporazuma, Pol se usporotivio i potom “dramatično napustio prostoriju”.

Mekejn je potom kritikovao Pola da je napustio prostoriju “bez opravdanja ili bilo kakvog obrazloženja povodom akcije koju je preduzeo”.

U saopštenju za “Dejli bist”, portparol Mekejna pojasnio je da Mekejn smatra da je osoba koja ima najviše koristi od neuspjeha Kongresa da ratifikuje sporazum o ulasku Crne Gore u NATO – Vladimir Putin.

“Senator Mekejn, i svakako narod Crne Gore, cijenio bi da dobije objašnjenje od senatora Pola o tome zašto je pokušao da spriječi da se ova mala, hrabra zemlja, pridruži odbrani slobodnog svijeta”, dodaje se u saopštenju kancelarije Mekejna.

Pol je na to odgovorio da trenutno SAD ima vojnike u više desetina zemalja i aktivno učestvuje u borbama u Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu.

“Pored toga, SAD su obećale da će učestvovati u odbrani 28 zemalja u NATO. Nije mudro širiti monetarne i vojne obaveze SAD imajući u vidu teret duga od 20.000 milijardi dolara”, poručio je Pol.

Prema njegovim riječima, u toku je prava debata o tome koliko veliki bi NATO trebalo da bude i da li je to više provokativno nego što je dobro.

“Gdje god se vodi rat naši vojnici se bore i naši dolari za to plaćaju. Tako da 45 vojnika koliko Crna Gora ima (u Avganistanu) teško se mogu smatrati doprinosom našoj nacionalnoj bezbjednosti”, rekao je Pol.

(Global CIR/Nezavisne)
Objavljeno u:

Komentiraj