AZIJSKA TURNEJA: Tillerson stigao u Peking

Američki državni tajnik Rex Tillerson stigao je u Peking, gdje će imati prve direktne razgovore s kineskim zvaničnicima. Očekuje se da će razgovori biti usmjereni na sjevernokorejski nuklearni program, trgovinu i teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru.

Tillerson, koji se nalazi na svojoj prvoj azijskoj turneji od stupanja na dužnost državnog, upozorio je jučer u Seulu da će možda biti potrebna i vojna akcija protiv Sjeverne Koreje ukoliko prijetnja programom naoružanja Pjongjanga dostigne nivo za koji SAD smatraju da zahtijeva akciju.

Kina, koja je najveći diplomatski i ekonomski saveznik Sjeverne Koreje, još nije reagirala na Tillersonove izjave, mada je Peking više puta pozivao na smanjenje napetosti. Kina se smatra jedinom silom koja ima određen utjecaj na vlasti u Sjevernoj Koreji.

Tillerson se danas sastao sa kineskim ministrom vanjskih poslova Vangom Jiemom.

«Ministar i ja smo vrlo detaljno razgovarali o Sjevernoj Koreji i on je još jednom potvrdio dugoročnu politiku Kine o pitanju denuklearizacije Korejskog poluotoka. Mislim da imamo zajednički stav i osjećaj da su tenzije na poluotoku veoma visoke te da su stvari dosegle vrlo opasan nivo. Obavezli smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da spriječimo izbijanje konflikta bilo kakve vrste i smatramo da ima niz koraka koji su ispred nas i koje možemo preduzeti», istakao je Tillerson

Američki predsjednik Donald Trump je jučer optužio Kinu da ne vrši dovoljan pritisak na svog sjevernokorejskog susjeda za kojeg je napisao na Twitteru da se “loše ponaša”.

Očekuje se da će američkog državnog tajnika ove nedjelje primiti predsjednik Si Đinping, kojem bi Tillerson mogao uručiti poziv da posjeti Trumpa sljedećeg mjeseca u Washingtonu. Tillersonova posjeta Pekingu posljednja je etapa u sjevernoazijskoj turneji, u kojoj je prethodno posjetio Japan i Južnu Koreju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj