JOŠ UVIJEK DIJELIMO ‘TITOVINU’! Uskoro sastanak o podjeli 51 nekretnine bivše SFRJ

Uskoro će u Beogradu biti održan sastanak o podjeli imovine bivše SFRJ na kome će predstavnici država koje su u bivšoj Jugoslaviji imale status republika razgovarati o podjeli 51 nekretnine, vrijedne više od 110 miliona dolara, prenosi RTS.

Bivša SFRJ imala 123 nekretnine širom svijeta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podijeljene 72 nekretnine.

– Naš je interes da što je moguće prije okončamo Aneks B i da jednostavno izađemo s jednom čistom situacijom da i mi popišemo u punoj mjeri svoju imovinu, da napravimo svoje planove upravljanja, održavanja, korišćenja, prodaje, kupovine, manjih zamjena – ima tu raznih modela – rekao je generalni sekretar MIP Srbije Veljko Odalović.

Podjela imovine koju je posjedovala Jugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.

U Aneksu B najviše se odmaklo – od podijeljenih objekata Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i BiH po 10, Makedonija četiri objekata.

Čeka se podjela 51 nekretnine, jer imovinsko-pravna pitanja sa državama u kojima se one nalaze nisu riješena. Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi.

– Ono što je za nas bilo važno i zašto smo insistirali da se Moskva i Nju Delhi posebno tretiraju je pitanje reciprociteta jer je Srbija na osnovu sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i mi inisistiramo da se pitanje reciprociteta, onoga što smo mi dali jedni drugima uzme u obzir – istakao je Odalović.

Za pet nekretnina koje su države odlučile da prodaju, dvije u Njujorku, po jedan u Njemačkoj, Japanu i Švajcarskoj, sukcesori su pronašli američkog agenta za nekretnine.

 

 

(Global CIR/RTS)

Komentiraj