TO JE GRAĐANSKO UDRUŽENJE ZA OBRAZOVANJE! Šef njemačke obavještaje službe (BND): Gulen nije kriv za pokušaj puča!

Šef njemačke spoljne obaveštajne službe BND Bruno Kal kaže da muslimanski sveštenik Fetulah Gulen ne stoji iza pokušaja prevrata u Turskoj 15. jula 2016. “Turska je pokušala na više različitih nivoa da nas ubijedi u to, ali nisu uspjeli”, rekao je Kal za wemački Špigel, a prenosi AFP.

Ono što smo vidjeli nakon puča, ionako bi se desilo, možda ne u istom obimu i tako radikalno“, rekao je on i dodao da je puč bio samo dobrodošao izgovor za talas čistki u Turskoj. U tom talasu uhapšeno je više od 41.000 osoba, a 100.000 je suspendovano ili otpušteno, dok je oko 170 medija ugašeno. “Puč nije inicirala država. Prije 15. jula spremala se velika čistka, zbog čega je dio vojske mislio da treba brzo organizovati državni udar. Međutim, već je bilo kasno, zbog čega su i oni bili dio čistki”, rekao je Kal.

Govoreći o Gulenovom pokretu, Kal je kazao da je to “građansko udruženje kontinuiranog vjerskog i sekularnog obrazovanja”, a ne teroristički pokret kako tvrdi turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Erdogan i turske vlasti optužile su Gulena da stoji iza organizovanja puča i traže njegovu ekstradiciju. Gulen, koji od 1999. godine živi u SAD negirao je bilo kakvu umiješanost u pokušaj državnog udara.

 

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj