HOĆE LI NEZAVISNOST ŠKOTSKE BITI NOĆNA MORA ZA EVROPU? ‘Mogli bismo se suočiti s dosad nezabilježenom situacijom…’

Neočekivani poziv škotske premijerke Nicole Sturgeon na referendum o nezavisnosti zasjenio je ove sedmice  zakon o Brexitu britanske premijerke Therese May.

Britanska je premijerka ljutito optužila Sturgeon za prijetnju ‘velikom nesigurnošću’. U ulici Downing morali su demantirati da je rezultat toga kašnjenje početka izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Iako hrabri potez Nicole Sturgeon komplicira plan britanske vlade za Brexit, on također zadaje političke i pravne glavobolje Evropi.

Dosad nezabilježena situacija unutar Unije

Kad bi Škotska glasovala za odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva, moglo bi to ohrabriti separatiste na drugim mjestima, poput Katalonije i Baskije u Španjolskoj, kao i Flamance na sjeveru Belgije. A ako bi Škotska odlučila ostati dio EU unatoč odlasku Velike Britanije, evropski bi diplomati bili suočeni s dosad nezabilježenom situacijom.

Sturgeon je najavila da će zatražiti referendum između jeseni 2018. i proljeća 2019., prije nego što Britanija napusti EU. Zadržavanjem glasanja prije Brexita, Sturgeon se možda nada da bi Škotska ipak mogla ostati unutar Evropske unije, čak i ako ostatak Ujedinjenog Kraljevstva ode. To bi evropskim pravnicima bila sasvim nova situacija: može li Škotska ‘naslijediti’ kartu za članstvo u EU od Velike Britanije?

‘Problem s tim planom je taj da se čini da Sturgeon pretpostavlja da će se referendum o škotskoj neovisnosti održati prije Brexita, pa bi tada ta zemlja mogla ostati unutar Evropske unije. To je pravna zavrzlama za Evropu. U slučajevima odvajanja, Evropska komisija nalaže da bi novostvorena država morala ispočetka početi proces priključenja Uniji’, rekao je za CNN politički analitičar Vincenzo Scarpetta.

Bivši predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso 2012. je rekao da bi se u takvom slučaju, iz pravnog gledišta, radilo o novostvorenoj državi. ‘Ako neka zemlja stekne nezavisnost, radi se o sasvim novoj državi koja mora ispočetka pregovarati s Evropskom unijom’, rekao je tada Barroso. No to je bilo prije Brexita.

Referendum u Škotskoj prije Brexita?

U svakom slučaju, Škotska ne može održati referendum prije no što se vlada Velike Britanije usuglasi oko glasanja. Stručnjaci kažu da Theresa May neće dati suglasnost da se ovaj referendum održi prije završetka pregovora o Brexitu, a možda ne ni prije općih izbora koji bi se trebali održati 2020. godine.

‘Za May bi bilo iznimno teško pobrinuti se za obje stvari: Brexit i referendum’, rekao je Scarpetta. Njezina je računica da ima više šanse za jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva ako se referendum o neovisnosti dogodi nakon Brexita. Odvajanje možda neće biti toliko privlačno ako bude značilo godine i godine pregovora prije ponovnog ulaska u Evropsku uniju.

U španjolskoj Kataloniji u posljednje se vrijeme događa pravi pokret za neovisnost. Gotovo dva miliona ljudi glasalo je na simboličnom referendumu 2014. da se žele odvojiti od Španjolske. Španjolski je najviši sud ipak odlučio da je to ilegalno. Vlada neprestano govori da bi referendum o neovisnosti bio protuustavan. Takva situacija stvara napetost u Kataloniji. 2014. je španjolski premijer Mariano Rajoy upozorio da bi škotski referendum o neovisnosti mogao razoriti temelje Europe. Dodao je da bi se protivio bilo kakvom članstvu Škotske u Europskoj uniji.

Želim biti sasvim jasan. Škotska nema kompetenciju pregovarati s Evropskom unijom. Španjolska se protivi tome da s EU pregovara bilo ko osim same vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, izlazi i Škotska’, rekao je Rajoy ranije u Bruxellesu.

Nova budućnost za Irsku?

Nezavisnost Škotske mogla bi utjecati i na Sjevernu Irsku. Samo nekoliko sati nakon najave škotske premijerke, čelnica najveće nacionalističke stranke u Sjevernoj Irskoj, Sinn Fein pozvala je na referendum i odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva te ujedinjenje s Republikom Irskom, i to što je prije moguće.

Brexit će biti katastrofa za gospodarstvo i za ljude u Irskoj. Referendum o irskom ujedinjenju mora se održati što prije’, rekla je čelnica stranke Sinn Fein, Michelle O’Neill.

Prema mirovnom sporazumu iz 1998., kojim je završeno 30-godišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj, britanska vlada može raspisati referendum ako postoji šansa za ujedinjenu Irsku. Pod istim sporazumom, takav bi se referendum morao održati i u Republici Irskoj.

Baš kao u Škotskoj, većina stanovnika Sjeverne Irske glasala je za ostanak unutar EU na referendumu. No povijesno, podrška za napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva nije bila velika. Prema anketi održanoj u rujnu, 63 posto stanovnika želi ostati unutar Ujedinjenog Kraljevstva, dok je samo 22 posto glasalo za ujedinjenu Irsku.

Što to znači za Evropu?

Potez škotske premijerke Sturgeon dolazi u vrijeme jačanja nacionalističkih pokreta u mnogim državama članicama, što stvara nervozu oko budućnosti same Evrope. ‘Evropa se nalazi u teškoj situaciji’, rekao je analitičar Richard Whitman iz Londona za CNN.

‘Nema konsenzusa o tome kako bi Evropa trebala izgledati u budućnosti. Sistem se već urušava oko eurozone, tu je i migrantska kriza… Škotski poziv na nezavisnost igra upravo na tu kartu’, rekao je.

Pozivi na ‘Nexit’ u Nizozemskoj i ‘Frexit’ u Francuskoj također su rašireni, pa s obzirom na to, ono što se događa u Škotskoj predstavlja paradoks. Škotska Nacioonalna stranka već je optuživana za nacionalizam, a istovremeno traži drugi referendum i želi ostati unutar EU.

Radi se o modernom nacionalističkom paradoksu. S jedne strane, tu je želja za više autonomije, ali to žele učiniti kroz višenacionalnu zajednicu poput Europske unije’, dodaje Whitman.

(Global CIR/CNN/Net)

Objavljeno u:

Komentiraj