IZRAEL PRIJETI UNIŠTENJEM SIRIJSKOJ VOJSCI! Moskva pozvala izraelskog ambasadora na razgovor zbog jučerašnjih zračnih udara u okolini Palmire

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman danas je zaprijetio kako će uništiti sirijsku protuzračnu obranu nakon što ispalili rakete zemlja-zrak na izraelske zrakoplove koji su bombardirali ciljeve u Siriji. “Idući put kada Sirijci budu koristili protuzračnu obranu protiv naših zrakoplova, uništit ćemo ih bez trunke oklijevanja” rekao je Lieberman, prenosi AFP .

Izraelski avioni bombardirali su Siriju u petak, a izraelski premijer kaže kako su ciljevi bili oružje koje je išlo prema Hezbolahu u Libanonu. Sirijska vojska tvrdi kako su Izraelci gađali položaje blizu Palmire (koju je sirijska vojska oslobodila prošli mjesec) te kako su jedan zrakoplov oborili, a jedan oštetili.

Izraelci to negiraju i kažu kako je “ispaljeno nekoliko protuzračnih projektila no niti jedan nije pogodio svoj cilj” te kako je jedan projektil presrela izraelska proturaketna obrana. Ovo je bio najveći sukob Sirije i Izraela u zadnjih šest godina, otkako je počeo nametnuti rat u Siriji.

Prije godinu dana, premijer Benjamin Netanyahu po prvi put je priznao kako je Izrael napao konvoje koji navodno prevoze oružje Hezbolahu. Izrael i Sirija su, formalno, još uvijek u ratu, još od 1967. kada je Izrael pokrenuo Šestodnevni rat, kada je Siriji i oteo Golansku visoravan.

Zbog akcija u Siriji izraelski ambasador u Moskvi pozvan na razgovor

Izraelskog  veleposlanika u Rusiji danas je pozvalo   rusko Ministarstva vanjskih poslova da pojasni napad izraelskih zrakoplova na položaje vladinih snaga.

Izraelski list Haaretz navodi da je rijetkost da Moskva poziva Izrael da objasni svoje akcije u Siriji. No, ovaj put je Izrael gađao položaje blizu Palmire, gdje su stacionirane ruske snage, koje blisko surađuju s Hezbollahom i sirijskom vojskom u borbi protiv terorizma.

Izraelski premijer Netanyahu je rekao kako Izrael neće dopustiti da Hezbollah nabavlja napredno oružje, te kako je jučerašnja akcija bila plod obavještajnih podataka u kojima se navodi kako je Hezbolah radio na transportu naprednih oružja kroz Siriju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj