POZITIVNA AMERIKA: Muslimansko-jevrejsko prijateljstvo nastalo zbog Trampove uredbe

Prva uredba predsjednika Trampa da zabrani putovanje građanima šest pretežno muslimanskih zemalja je izazvala proteste širom Sjedinjenih Država pošto ju je on potpisao u januaru. Revidirana putna zabrana također je bila predmet kritika. Kontroverza oko tih mjera je navela neke ljude da pruže ruku drugima koji praktikuju drugačiju vjeru. Ovo je priča o jednoj muslimanskoj i jednoj jevrejskoj porodici u predgrađu Čikaga koje zajedno pokušavaju da stvore bolje mjesto za sebe i svoju djecu.

Nedavno je rabin Džordan Bendat Apel posjetio svog novog muslimanskog prijatelja Fatiha Jildirima u njegovom domu u Šombergu, jednom od predgrađa Čikaga. Oni su se prvi put sreli u januaru na čikaškom aerodromu O’Her gdje su učestvovali na protestu protiv putne zabrane predsjednika Donalda Trampa. Fatih je nosio svoju sedmogodišnju kćerku Mirijam dok je rabin Džordan na ramenima nosio devetogodišnjeg sina, koji je na glavi imao jevrejsku kapicu. Fotograf je ovjekovečio tu scenu.

“Ja u to vjerujem, drago mi je da sam izašao i ta fotografija je postala veoma popularna… zbog poruke koju nosi”, kaže Jildirim.

Oni su razmijenili brojeve telefona i nekoliko nedjelja kasnije kada je rabin Džordan pozvao Fatiha i njegovu porodicu na večeru povodom Šabata, ta vijest se našla u naslovima novinskih članaka. Rabin Džordan kaže da je učestvovao u protestu, jer je osjećao da mora da pokaže solidarnost sa muslimanskim zajednicama:

“Nisam otišao na ovaj protest da bi protestovao protiv predsjednika Donalda Trampa ili protiv bilo koga već da protestujem u ime ljudi koji su pogođeni ovom zabranom”.

Kada je jevrejski sveštenik otišao kod svog turskog prijatelja na ručak, proces međusobnog učenja o njihovim kulturama i vjeri je nastavljen. Dok su pijuckali turski čaj, jeli meze, jevrejski hljeb i kozji sir, obojica su se osjećala veoma ugodno.

“Najbolja stvar u vezi susreta sa Fatihom je da osjećam ne samo da sam sreo nekog u kontekstu međuvjerskog dijaloga, što je divno, već da sam stekao prijatelja i ovdje sam se osjetio dobrodošlim zahvaljujući gostoprimljivosti njegove porodice. Osjećam se ugodno ovdje”.

Priča o sve jačem prijateljstvu izmedju dve porodice privukla je pažnju širom zemlje u jeku kontroverze povodom zabrane putovanja, mjera da se deportuju nedokumentovani imigranti i nedavnog porasta antisemitskih incidenata širom Sjedinjenih Država. Fatih smatra da sličnosti u njihovim vjerama mogu da pomognu da se okonča mržnja i netrpeljivost:

“Islam, judaizam, i hrišćanstvo – sve su to Abrahamove tradicije. Ima toliko sličnih priča o svim tim vjerama i ako ih promovišemo putem obrazovanja i međuverskog dijaloga i preduzetništva onda možemo da zaustavimo netrpeljivost u svijetu”.

Oba oca smatraju da je za njih i njihovu djecu važno da uspostave tješnje veze i stvore tolerantije društvo u Americi.

 

 

(Global CIR/VOA)

Objavljeno u:

Komentiraj