RASPISAN KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENJE ‘TRUMPOVOG ZIDA’! Treba biti visok devet metara, a dio okrenut prema SAD-u “oku ugodan”

Američko ministarstvo državne bezbjednosti raspisalo je konkurs za idejno rješenje zida s Meksikom, navodeći kako bi bilo idealno da je visok devet metara, a dio okrenut prema SAD-u “oku ugodan”.

Zid koji bi trebao zaustaviti ilegalne migrante jedno je od glavnih i vrlo kontroverznih predizbornih obećanja predsjednika Donalda Trampa. Tramp je obećao da će Meksiko vratiti SAD-u novac uložen u gradnju zida, što je Meksiko više puta odbacio.

Bijela kuća je ranije ovoga mjeseca zatražila za ministarstvo državne bezbjednosti dodatne tri milijarde dolara, od čega bi se dio utrošio za zid na granici. Prema dokumentu objavljenom na inernetskim stranicama Agencije za carinu i zaštitu granice, zid bi trebao biti visok 9 metara, izgrađen od betona i izgledati “impozantno”.

Prihvatljiva je i visina iznad 5,5 metara, a zid mora biti takav da se ljudi po njegu ne mogu penjati ili ga izbušiti, piše u dokumentu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj