‘ŽIVI MRTVACI’ NA ULICAMA AZIJSKIH GRADOVA: Zbog prekovremenog rada zaposleni u Aziji imaju više problema sa spavanjem nego njihove kolege u ostalim zemljama

U najvećim gradovima Japana, Kine i drugih azijskih zemalja, gdje god da se okrenete vidjet ćete ljude kako spavaju na javnim mjestima – u vozovima u metrou, parkovima, pa čak i u restoranima. Udobne stolice u Starbaksu su, recimo, jedno od najtraženijih mjesta u vrijeme ručka. 

Studije pokazju da zaposleni u Aziji mnogo više pate od nedostatka sna nego oni na Zapadu. Oko polovine stalno zaposlenih u azijskim gradovima kaže da ne spava dovoljno, a problem se pogoršava iz godine u godinu. U Japanu fenomen umornog kancelarijskog službenika koji jedva drži otvorene oči ima i posebno ime: inemuri, odnosno “spava dok je prisutan”.

Insomnija ne samo da ugrožava zdravlje ljudi, već i njihovu kreativnost i radni učinak. Stručnjaci kažu da nespavanje negativno utiče na raspoloženje, sposobnost fokusiranja, emocionalnu inteligenciju i obavljanje složenijih mentalnih zadataka. Kada preskoče san, ljuti otupe i postaju “živi mrtvaci” sa crnim kesama ispod očiju. Nije baš prednost, ako želite da budete oštra i kreativna osoba koja donosi odluke.

AP, Planina Fudži i Tokio
Foto: AP, Planina Fudži i Tokio

“Skriveni troškovi” neispavanosti

Mnogi eksperimenti su pokazali da kognitivne funkcije opadaju usljed gubitka noćnog sna i onog kojim se on nadoknađuje.  “Drugim riječima, manjak sna, bilo da je u pitanju nekoliko sati tokom jedne noći ili čitava noć, samo će imati za ishod slabiji učinak tokom sljedećeg dana”, objasnio je profesor Majkl Či, direktor Centra za kognitivnu neuronauku iz Singapura.

Hronična neispavanost takođe povećava rizik od dobijanja dijabetesa, moždanog i srčanog udara i Alchajmerove bolesti.  Gledajte na to kao na ‘skrivene troškove'”, dodaje ironično Či.

Bolnice u kineskom gradu Šenženu bilježe sve veći broj pacijenti svih doba koji se žale na nesanicu, a njen uzrok su brz način života, pritisak na poslu i okruženje. Polovina stanovnika grada koji je postao čuven po tehnološkim kompanijama i startup preduzećima ima neku vrstu problema sa snom, pokazuju druga istraživanja.

U samoj Kini, 40% ljudi kaže da loše spava, a čak 70% djece pati od manjka sna. Najgore je u Hong Kongu, gdje odrasli spavaju 6,5 sati dnevno, pokazuje Indeks zdravog života osiguravajućeg društva AIA.  U bijeloj knjizi japanske vlade zapisano je da gotovo polovina stalno zaposlnih u zemlji tvrdi da ne spava dovoljno, a kao razlog navode prekovremeni rad.

Slikovni rezultat za sleeping in japan in public transport

Umor utiče na kvalitet rada

Dr Ester Juet Jing Lau, asistent na odsjeku za psihologiju Univerzuiteta u Hong Kongu, kaže da neadekvatan san utiče i na kvalitet rada.

Taj fenomen je čest u svim gradovima gdje se brzo živi, ali je situacija u Aziji nevjerovatna. Industrijalizacija i takmičarski duh koji je ukorijenjen u mnogim azijskim kulturama krivci su za nesanicu u najrazvijenijim gradovima. Najveći problem je što većina vlada nije svjesna šta se dešava“, kaže ona.

Manjak sna može se videti i u finansijskim izvještajima. Istraživanja neprofitne organitacije Rand Evropa pokazuju da produktivnost na poslu opada zbog kombinacije situacija kada radnici uopšte ne dolaze na posao, ali i kada dolaze i onda kad su bolesni, pa rade po nižim standardima.

Studija, prva ove vrste u svijetu, pokazala je da manjak sna japansku ekonomiju godišnje košta 138 milijardi dolara, ili 2,9% bruto domaćeg proizvoda, a Sjedinjene Države 411 milijardi. Jednostavno produženje noćnog spavanja sa manje od šest na između šest i sedam sati dodalo bi 75,7 milijardi dolara japanskoj ekonomiji.

Drugo istraživanje utvrdilo je da nesanica staje Ameriku 107,5 milijardi dolara godišnje. Gotovo polovina onih koji imaju problema sa snom kažu da ne idu redovno na posao ili prave greške, u poređenju sa 15 posto zdravih spavača.

Iako ručak sa pićem tokom radnog vremena više nije prihvatljiv, nauka dokazuje da je bezbjednije biti pijan nego neispavan, kada pređete određenu granicu. Umor je bitan faktor u mnogim nesrećama koje su se desile u posljednjih nekoliko decenija i nastavlja da svake godine ubija hiljade ljudi“, objasnila je dr Džesika Pejn, direktoricaa Istraživačke laboratorije za spavanje, stres i pamćenje na Univerzitetu Notr Dam.

“Nespavanje je loše za posao – ubija startup kompanije i naročito negativno utiče na organizacije koje se oslanjaju na prodaju kreativnih usluga. Stalno sagorijevanje na poslu može da aktivira pad mentalnog zdravlja i učinak koji postižete.”

(Global CIR/Asia Times/Newsweek)

Komentiraj