DAMASK MIJENJA PRAVILA IGRE! Izrael će dobro razmisliti prije nego što opet napadne!

Zaštita granica je pravo i obaveza sirijskih vlasti, izjavio je predsjednik Bašar el Asad odgovarajući na prijetnje izraelskog ministra odbrane da će njegova zemlja uništiti svu protivvazdušnu odbranu Sirije u slučaju da Damask napadne bilo koji izraelski avion.

Pravo i obaveza

Zaštita naših granica je naše pravo i obaveza. Ukoliko mi to ne budemo činili kao vlast, narod će nas osuditi“, rekao je on. Asad je takođe naveo i da Sirija neće formirati politiku u odnosu na izjave pojedinih zvaničnika. Sirijski predsjednik je, međutim, izrazio nadu da će Rusija uticati na Izrael kako ne bi došlo do novog napada na Siriju.

Podsjetimo, izraelska avijacija je krajem prošle sedmice gađala ciljeve u Siriji, nakon čega je sirijski PVO zapucao na izraelske avione. Tom prilikom, prema tvrdnjama sirijske vojske, oboren je jedan izraelski avion. Izrael, sa druge strane, odbacuje tvrdnje da je bilo kakav avion oboren, već da je oborena raketa, koja je nišanila konvoj sa naoružanjem za pripadnike Hezbollaha.,

Reuters, Bašar al Džafari

Damask mijenja pravila igre: Izrael će dobro razmisliti prije nego što opet napadne

Sirijski ambasador u UN-u Bašar Džafari izjavio je danas za sirijsku televiziju da je odgovor Sirije na ovaj izraelski napad “izmijenio pravila igre“, prenose izraelski mediji. Izrael je javno priznao da je napao ciljeve u Siriji što do sada nije činio. Isto tako Rusija nije dosad tražila objašnjenje od izraelskog ambasadora za ranije napade na sirijsku teritoriju koji su pripisani Izraelu, niti je Sirija odgovarala na ovakav način.

Džafari je rekao da je Rusija pozivom izraelskom ambasadoru poslala jasnu poruku da nije zadovoljna akcijama Izraela u Siriji i da one moraju prestati. “Rusi znaju kako da razgovaraju s Izraelcima. Ako nastavite tako, stvari će eskalirati”, rekao je Džafari, citirajući navodnu rusku poruku. On je upozorio na mogući sukob izraelskih i ruskih vazduhoplovnih snaga, ocijenivši da je “dovoljno da se jedan incident desi da stvar eksplodira” iako Rusija i Izrael od početka koordinišu svoje akcije.

Džafari, koji predvodi delegaciju sirijske vlade u Kazahstanu na pregovorima sa sirijskom opozicijom, rekao je da se “sirijski vojni odgovor uklapa u terorističke aktivnosti Izraela i da će Izraelci sada milion puta razmisliti (prije nego što djeluju)”.

On je podsjetio na izjave Asadovih saveznika Hezbollaha i Irana protiv Izraela, dodavši da se Izrael “miješa jer su on i njegove pristalice osjetile da je bitka protiv DAIŠ-a postigla važan trijumf u Palmiri i Halepu i hoće da pomaže terorizam”.

Izraelski ambasador u UN-u Dani Danon je osudio izjavu Džafarija, označivši je “vrhuncem licemjerja”. Danon je rekao da je Džafari “ambasador režima koji masakrira sopstveni narod”, najavivši da će Izrael “nastaviti da brani svoje građane, njihovu bezbjednost i djelovati protiv svakog pokušaja da se ona ugrozi”.

Ovo je najozbiljniji incident između Izraela i Sirije od kako je prije šest godina počeo rat u Siriji, navela je francuska novinska agencija.

(Global CIR/Agencije/Sputnjik)

Objavljeno u:

Komentiraj