MOSKVA NEGIRALA TVRDNJE SIRIJSKIH KURDA: Ne otvaramo novu bazu u Siriji za obuku Kurda, to je ‘centar za pomirenje’

Sirijska kurdska Jedinica za zaštitu naroda (YPG), najavila je da će ove godine povećati broj svojih pripadnika na 100.000. Kurdska milicija, koja je krajem 2016. brojala 60.000 ljudi, uključujući i žensku jedinicu YPJ, već je formirala 10 novih bataljona od početka godine, rekao je portparol YPG Redur Kselil za Rojters.

Prema njegovim riječima, Kurdi koji igraju ključnu ulogu u kampanji uz podršku SAD protiv DAIŠ-a u Siriji, pokrenuli su ove godine proces pretvaranja u organizovanije snage nalik armiji. Kselil je rekao da Rusija uspostavlja vojnu bazu na sjeverozapadu te zemlje u dogovoru sa YPG koje kontrolišu to područje.

On je naveo da će u bazi biti obučavani broci YPG u okviru borbe protiv terorizma. Kselil je objasnio da je sporazum postignut juče i da su ruske trupe sa transporterima i oklopnim vozilima već stigle na poziciju u sjeverozapadnoj pokrajini Afrin.

Rusija: Ne otvaramo novu bazu u Siriji za obuku Kurda

Rusija ne planira da otvori novu vojnu bazu u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, nakon što je portparol kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Siriji izjavio da, na sjeverozapadu te zemlje, Rusija uspostavlja vojnu bazu, u dogovoru sa YPG koje kontrolišu to područje.

Nema nikakvih planova za uspostavljanje novih ruskih vojnih baza na teritoriji Sirije“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

U njemu se dodaje da se dio “centra za pomirenje” tog ministarstva, za koji Rusija navodi da pomaže u pregovorima oko sklapanja lokalnih primirja između zaraćenih strana u Siriji, nalazi u pokrajini Halep u blizini Afrina.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj