OBRAČUN S KOMUNIZMOM? Ukoliko sporni zakon prođe u Parlamentu Mađarske, pivo Heineken sa svojim sadašnjim logom moglo bi biti zabranjeno!

Crvena zvijezda brenda piva Heineken mogla bi postati žrtvom pokušaja Mađarske da se očisti od totalitarnih simbola povezanih s godinama nacističke okupacije i, u ovom slučaju, 40 godina komunističke vlasti.  Sve više ‘desna’ vlada premijera Viktora Orbana, suočena s izborima u aprilu iduće godine, kaže da joj “moralna obveza” nalaže da zabrani komercijalnu upotrebu simbola poput svastike, srpa i čekića i crvene zvijezde.

Višemilionska kazna ili zatvor?

Parlament je počeo raspravu o predloženoj zabrani u ponedjeljak. Zvijezda je logo piva Heineken otkako je prvi put proizvedeno u drugoj polovici 19. stoljeća, a promijenjena je u crvenu ’30-ih godina.

Smatra se da je ona simbol pivare ili različitih faza procesa proizvodnje piva. Međutim, crvena zvijezda je također bila simbol komunizma. Prema novom zakonu, poslovni subjekti koji koriste te simbole mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do dvije milijarde forinti (6,97 milouna dolara) i zatvorskom kaznom.

Heineken nema komentara

Glasnogovornica Heinekena nije željela komentirati nacrt zakona. Glasnogovornik mađarskog parlamenta Zoltan Kovacs također je odbio komentirati, ali nije isključio mogućnost da bi na temelju zakona pivo Heineken sa svojim sadašnjim logom moglo biti zabranjeno.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj