POSLJEDNJI MOĆNIK ‘STAROG KOVA’: U 101. godini preminuo David Rockefeller

Milijarder David Rockfeller preminuo je u svom domu u američkom Pocantico Hillsu, potvrdio je glasnogovornik obitelji.

David Rockefeller (New York City, 12. juna 1915. — New York City, 20. marta 2017.)  bio je američki bankar, te istaknuti član ekstremno bogate obitelji Rockefeller, koja većinu svojeg bogatstva duguje iznimno profitabilnom poslovanju nekadašnjeg Standard Oil-a; kompanije koja je zbog protuzakonitog stvaranja monopola bila 1911. godine odlukom vlasti SAD-a prisilno razdijeljena na 34 kompanije.

Tijekom života je D. Rockefeller uspio ostvariti utjecaj dostojan nasljeđa jedne od najmoćnijih kapitalističkih dinastija u povijesti. Upravo je David Rockefeller je 1954. godine pokrenuo Bilderberg grupu, i do smrti vodio glavnu riječ u pozivanju novih članova, a 1973. godine osnovao je Trilateralnu komisiju. Utjecaj tih udruženja na svjetska kretanja je velik, ali ne do kraja prepoznatljiv. Zato se za Davida govori kako je posljednji Rockefeller ‘staroga kova’, koji nije skrivao svoj utjecaj i moć, prenosi New York Times.

Sedam transplantacija srca

David je bio poznat i po tome što mu je sedam puta rađena transplantacija srca. – Svaki put kad dobijem novo srce, to je kao da mi dah života prostruji kroz tijelo. Osjećam se živ i sa obnovljenom energijom – rekao je David poslije sedme transplantacije srca. On se nadao da će živjeti 200 godina.

Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

On je prvu transplantaciju imao 1976. godine nakon dramatične saobraćajne nesreće sa automobilom, što je dovelo do toga da pretrpi srčani udar. Operisan je 24 časa kasnije, a svega nedjelju poslije toga ustao je i otišao na džoging.

Interesovala ga je i Jugoslavija

Čejsmenheten banka” je prva američka banka koja je poslije rata počela da sarađuje s Jugoslavijom i koja je pokazala interesovanje za privredu Jugoslavije. Nakon tridesetogodišnje saradnje, David Rokfeler je redovno dolazio na ove prostore.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

Volio sam Tita 

Uvijek sam bio impresioniran predsjednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svijetu i dalekovidim međunarodnim državnikom. Moje kolege u “Čejsmenheten-banci” i ja bili smo duboko dirnuti viješću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider, koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsjednik Tito dao je ogroman doprinos miru u svijetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca pokreta nesvrstanih, on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osjećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja. Iako je predsjednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služit će kao živo svjedočanstvo o njemu – objavljeno je u knjizi Mire Adanje Polak, koja je s Davidom Rokfelerom radila intervju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj