PRVI OKRŠAJ ŠEŠELJA I BELOG! Šešelj: Iza Belog stoje strane ambasade, a cilj mu je obezvrijediti institucije; Beli: Šešelju smeta što mu se drma stolica najvećeg cirkusanta naše političke scene

Srbijanski list ‘Kurir’ organizirao je prvi politički obračun dva najozbiljnija konkurenta opozicije za poziciju predsjednika Srbije Vojislava Šešelja, lidera SRS-a i Ljubiše Preletačevića Belog, predstavnika grupe građana.

1. runda

Zašto Šešelj/Preletačević ne treba da bude predsjednik Srbije?

Šešelj: To zna cijela Srbija. Njega niko ne doživljava kao ozbiljnog kandidata. Uz to mu je i protivzakonito prihvaćena kandidatura, ali su strane službe i ambasade odlučile da treba da se obezvrijedi izborni proces. Njegova uloga je da to sprovede i napravi sprdnju sa institucijama sistema. Njegovi glasači treba dobro da se zamisle da li je vrijeme za ovakvo šegačenje ili Srbiji treba ozbiljan predsjednik.

Beli: Zato što je 30 godina u politici, a ništa nije uradio, osim što se šlepa na narodnoj grbači i truje raju očajnim pričama. Trenutno je on Vučićev „priljepak“, dok je do prije pešestina godina bilo obrnuto – više sreće drugi put. Čika će raditi kao singerica za razliku od ostalih.

2. runda

Kako biste opisali način na koji se Šešelj/Preletačević bori za svoje političke ciljeve?

Šešelj: Taj Preletačević nema ni način političke borbe niti političke ciljeve. On je proizvod dosmanlijskih marketinških magova. To kako se on ponaša je sve po njihovim utvrđenim pravilima. On je samo instrument, a ne politička ličnost. Za njega je Nikola Šećerovski akademik.

Beli: Lična korist i igre. Šešelj nije nikakva opozicija ovoj vlasti, to je svakome jasno. Ista ekipa koja nas zavlači svojim igricama toliko godina. Ali nama Srbima računica nikada nije išla od ruke.

3. runda

Koga biste prvo odlikovali kad postanete predsjednik?

Šešelj: Sigurno bih odlikovao Vasilija Krestića, jednog od najistaknutijih srpskih historičara. Postoje ljudi koje je Toma već odlikovao, a ja bih im dao viša odlikovanja, kao na primjer profesorima Smilji Avramov i Veselinu Đuretiću.

Beli: Odlikovao bih nekog beskućnika jer živi na ulici, a i dalje je živ. Odlikovao bih i sve građane koji su preživjeli sve ove nedaće koje nam se dešavaju 30 godina. Posljednja odlikovanja bila bi rezervisana za sve nesrećne vođe koje su nas gurale u ambis od uvođenja višestranačja.

4. runda

Pratite li šta radi Šešelj/Preletačević na društvenim mrežama?

Šešelj: Ma ne pratim. Uhvatio sam nekoliko puta njegove tvitove, jer su mi se učinili dopadljivi i smiješni, ali to više nije čak ni duhovito. Nemam vremena da se bakćem Preletačevićem na društvenim mrežama.

Beli: Ne pratim, zaista. Ali vjerujem da nije previše inovativan, to su standardne radikalske forice koje više nisu samo na TV nego i na društvenim mrežama. Vjerujem i da mu veoma smeta što mu se drma fotelja najvećeg cirkusanta naše političke scene.  Bježi Šeki, ide Beli!

5. runda


Koliko procenata glasova će osvojiti Šešelj/Preletačević u prvom krugu, a koliko vi?

Šešelj: On ne može ni da se poredi sa mnom, jer ću ja uzeti najmanje 20 odsto, a njega procjenjujem na jedan do dva odsto. Taj Beli može da se poredi samo sa Čankom i onim sirotim Boškom Obradovićem.

Beli: Mogu samo sebe da procijenim: pobjeda u prvom krugu, ja vjerujem. Ipak, prema eminentnom istraživanju mog sugrađanina Milana Tarota, u prvom krugu ću da osvojim samo 23,17 odsto, al‘ ću zato da sašijem Vučića u drugom sa 53,46 odsto i eto Belog za precednika.

6. runda

Gdje vidite Šešelja/Preletačevića za godinu, dve?

Šešelj: Nadam se da će naći neku društveno korisnu ulogu i ozbiljan posao. U politici ga sigurno ne vidim, jer nikakav politički talenat nema. Bio bi dobar zabavljač ili glumac.

Beli: Zamišljam ga kao i ostale političare – u penziji. Aman, čovječe, pa dokle više? Nema više ratova i tema za Šešelja, ali ga možda premijer Aca primi pod svoje skute. Biće veselo u svakom slučaju, ali ovu zemlju moraju da povedu mladi. Političare stare škole šaljemo ili u penziju, ili u hapsanu.

7. runda

Šta mislite o stajlingu Šešelja/Preletačevića?

Šešelj: Podsheća me na onog Makedonca Bokija 13. Ništa mi se tu ne sviđa. Pa kako može da mi se dopada nešto što je nakaradno, neukusno i ekstravagantno? Klovn je smuhešan kada se pojavi u cirkusu, ali kad izađe na ulicu, izaziva sasvim drugačije reakcije.

Beli: Sviđa mi se njegov stajling. Obožavam njegove košulje s kratkim rukavima i kravate, s tim što su mu boje demode. Ali Šešelj ne bi ni mogao da iznese neko buhelo odelo na pravi način – isuviše je prljav igrač. A svi znaju koliko će buhelo ovog proleća biti u modi.

 

 

(Global CIR/Kurir)

Komentiraj