SVE O ROKFELERIMA: Mračne tajne porodice koja je vladala svijetom iz sjenke

Rokfelerovi se nisu obogatili kao dobrice. U stvari, oni su svaku priliku iskoristili kako bi mogli da kradu od drugih ljudi. Tako je ova porodica stekla  Dalut, Mesabu i Sjevernu željeznicu, prenose Listverse i Nova ekonomija.

Foto: Wikipedia /  Jared Kofsky

Foto: Wikipedia / Jared Kofsky

10. Beskrupulozno bogaćenje

Kako je pisalo u novinama 1911. godine, izvorni vlasnici željeznice upravo su završili polaganje pruge. Oni su htjeli da grade terminale, ali im je nedostajalo novca. Tu na scenu stupa velečasni Gejts, čovek koji je upravljao dobrotvornim donacijama Rokfelerovih. Gejts tada objašnjava vlasnicima da je Džon D. Rokfeler pratio izgradnje njihove željezničke pruge i da će im pozajmiti novac. Ljudi su prihvatili zajam za 420.000 dolara. Dva mjeseca kasnije Rokfeler se pretvarao da moraju novac da vrate odmah zbog neke “finansijske sramote” i morali su da mu predaju prugu.

9. Radnici i plaćanje

Džon D. Rokfeler nije imao pretjerano visoko mišljenje o ljudima koji su radili za njega. Njegov bliski saradnik je 1913. javno priznao da ne vjeruju u koncept minimalne plate i da svaki dječak i djevojčica, svaki muškarac i žena zarađuju tačno koliko vrijede.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

8. Masakr u Ludlovu

1914. godine su rudari počeli da protestuju. Rudnici su bili opasni, plata je bila nikakva, i što je još gore, platu su dobijali u bonovima koje su mogli da potroše samo u Rokfelerovim trgovinama. Kad su krenuli u štrajk, Rokfeler mlađi poslao je naoružane muškarce da razbiju štrajk. Jedanaestoro dece, dvije žene i nekoliko muškaraca je izgorjelo u šatorima, koje su isti ti Rokfelerovi podanici zapalili.

7. Žene i djeca u strahu

Nakon tog masakra su sve žene i djeca među Rokfelerovim zaposlenima živjeli u potpunom strahu. Don Mekgregor je zapisao da su djeca često bježala od njega zato što je on bio stranac. Odrasli su znali da je on na njihovoj strani, ali djeca nisu. Djeca su čula priče o Ludlovu.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

6. Objave lažnih vijesti

Nakon masakra u Ludlovu, Rokfelerovima su bile potrebne sve moguće dobre vijesti. Zbog toga su pokrenuli časopis, a udružili su se s Randolfom Herstom, moćnim novinarskim izdavačem, kako bi objavljivali samo dobre stvari o njima i opasno lagali o protivnicima.

5. Držali rudare u siromaštvu

Džon Rokfeler mlađi je 1915. odlučio da posjeti jedan rudnik, kako bi pokazao da je i on samo smrtnik. Posjeta je bila totalna propast. Osim što se toliko umorio od pet minuta rudarenja da je morao da prespava u rudniku, ni rudarima se nije svidio, pa su ga većinom ignorisali.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

4. Uplitanje u obrazovanje

Džon D. Rokfeler trošio je basnoslovne svote novca na visoko obrazovanje kako bi primirio javno mnijenje. Kroz svoju fondaciju finansirao je obrazovne institucije i to isključivo konzervativnog predznaka. Najmrskiji idejni neprijatelj bile su mu ideje o sindikatima i organizovanom radu.

3. Nije finansirao rat

Na vrhuncu Prvog svjetskog rata, savezničke snage pokušavale su da finansiraju brutalni sukob. I dok su svi bogataši nudili svoj novac ili se odricali plate, Rokfeler je odbijao da daje zajam bilo Rusima bilo Britancima.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

2. Izbjegavanje poreza

Još tokom Prvog svjetskog rata, Rokfeler je u svoju fondaciju spremio 100 miliona dolara. Od toga je zarađivao šest miliona dolara godišnje, na koje nije plaćao nikakav porez. I dok bi fondacije trebalo da finansiraju samo dobrotvorne svrhe, na njegov račun dolazile su mnoge optužbe da je trošio ogroman novac u svoje svrhe.

1. Nevolje ‘iskrenog’ čovjeka

Američki Kongres tražio je da Rokfeler objasni zašto je stalno podizao cijenu goriva. Njemu je prekipjelo i rekao je da samo ponuda i tražnja diktiraju cijenu. Amerikancima je gorivo bilo neophodno i bili su spremni da plate cijenu koju je Rokfeler formirao.

Prema podacima lista “Forbs”, Rokfelerova imovina je procijenjena na dvije milijarde dolara.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj