LUDI ERDOGAN PONOVO PRIJETI: Nijedan Evropljanin neće mirno hodati ulicama ukoliko se nastavi diplomatski rat

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Evropljane da njihove ulice neće biti sigurne ukoliko se diplomatski rat nastavi, odnosno, ukoliko Evropa ostane pri trenutnom stavu prema Turskoj.

Problemi u diplomatskim odnosima Turske s Njemačkom i Holandijom nastali su nakon što su ove dvije zemlje zabranile turskim dužnosnicima da govore na mitinzima podrške Erdoganu uoči predstojećeg referenduma putem kojeg pokušava dobiti veće ovlasti.

“Ako Evropa nastavi ovako, nijedan Evropljanin u bilo kojem dijelu svijeta neće biti siguran na ulicama. Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju”, kazao je Erdogan novinarima u Ankari, prenosi Independent.

Ovakve prijetnje dolaze samo nekoliko dana nakon što su turski predsjednik i ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu najavili ‘svete ratove’ u Evropi, a samo nekoliko mjeseci nakon što su evropske obavještajne agencije pokrenule opsežne operacije protiv turske vjerske zajednice ‘Diyaneta’, koja je preko vjerskih službenika špijunirala građane širom Evrope i pravila crne liste ‘antierdoganista’. Takav slučaj je zabilježen u Danskoj.

Stanovnici Evrope se s pravom pitaju da li  turski predsjednik priča u prazno i da li već u Evropi ima organizirane ćelije. Pitanje je i da li su domaće agencije spremne da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

Turski dužnosnici i dalje učestvuju u događajima Turaka u inostranstvu, ali ne u sklopu kampanje za referendum.

Erdogan je ranije rekao da će Turska nakon referenduma preispitati odnose s Evropom.

Međutim iz EU sve glasnije poručuju kako Turska nikada nije bila dalja od Evrope i evropskih vrijednosti.

Hahn: Članstvo Turske u EU sve nerealnije

Komesar za proširenje i susjedsku politiku EU Јohannes Hahn ocijenio je da članstvo Turske postaje sve nerealnije ukoliko Ankara uskoro ne promijeni svoj kurs.

Han je za njemački list “Bild” izjavio da se Turska sve više udaljava od EU, uzimajući u obzir stroge kriterijume za pristup.

“Ako Ankara uskoro ne promijeni kurs, članstvo će sve više postati nerealno”, poručio je Hahn.

Turska je počela pregovore o članstvu 2005. godine.

 

 

(Global CIR/Independent/Klix/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj