NAKON PROPASTI JUŽNOG TOKA, RUSI PONOVO OSUĐENI NA NJEMAČKU! Putin: “Sjeverni tok 2” nije uperen protiv partnera Rusije

Uzimajući u obzir porast potražnje za gasom, “Sjeverni tok 2” predstavlja prirodno rješenje koje nije usmjereno ni protiv jedne zemlje, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je to rekao na sastanku sa šefom njemačke kompanije “BASF” Kurtom Bokom.

“Vaša kompanija, koliko vidim, podržava projekat izgradnje gasovoda ’Sjeverni tok 2‘. Želim da istaknem da taj projekat nije uperen protiv naših partnera”, istakao je Putin.

Istovremeno,ruski predsjednik je naglasio da je Rusija spremna da sarađuje sa svim zemljama, čak i sa Ukrajinom i to kao sa zemljom-tranziterom.

Projekat “Sjeverni tok 2” podrazumijeva izgradnju dva kraka cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji će povezati Rusiju i Njemačku po dnu Baltičkog mora.

Sjeverni tok 2 najvjerovatnije ne bi bio realiziran da je jugom Evrope prošao tzv. ‘Južni tok’ koji bi bio alternativni pravac za snabdijevanje ruskim plinom, a koji bi zaobišao Njemačku.

Inače, sredinom 2014. Brisel je uputio službeno pismo Bugarskoj u kojem zvaničnu Sofiju upozorava da se radovi na „Južnom toku“ ne smiju početi. Pojašnjeno je da odredbe Međuvladinog sporazuma (IGA) između Bugarske i Rusije, krše odredbe zakona EU i Trećeg energetskog paketa.

Zbog toga je Evropska komisija inicirala procedure kojima se kompletan projekat „Južni tok“ suspenduje sve dok se on ne bude realizirao u skladu s odredbama zakona Unije i Trećim energetskim paketom. Ovaj projekat mora se analizirati u svijetlu prioriteta EU kada je u pitanju energetika, ali i sigurnost, pisalo je tada u upozorenju bugarskoj vladi.

EU je blagonaklono gledala na vlastiti ‘južni tok’ koji bi joj obezbjedio jeftiniji gas sa Bliskog istoka, ali je i taj projekat sahranjen zbog dešavanja u Siriji, odnosno ostanka Bashara al-Assada kojeg je svesrdno podržala Rusija, zadavši tako udarac Evropi.

Na kraju svih gasnih igara proteklih godina Njemačka i Rusija ostaju osuđene jedna na drugu, bez mogućnosti alternative.

 

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj