NEPRIHVATLJIVA OBJAŠNJENJA: Novalić oštro odgovorio zastupnicima i rukovodstvu Parlamenta FBIH

Današnja sjednica Zastupničkog doma dokazuje da ni najbolja vlada ne može raditi svoj posao bez odgovorne parlamentarne većine. Neprihvatljiva je situacija u kojoj je odbijen izvještaj o radu vlade, usvajanje kojeg bi trebalo biti puka formalnost, zbog toga što sjednici nije prisustvovalo 12 poslanika koalicije – izjavio je za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Komentirajući činjenicu da na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije bilo dovoljno glasova za usvajanje prošlogodišnjeg izvještaja o radu Vlade, Novalić je kazao da ne prihvaća objašnjenja pojedinaca da nisu adekvatno obavješteni o nastavku redovne sjednice. Premijer podsjeća da je za danas zakazana i tematska sjednica o izuzetno bitnom problemu iseljavanja stanovništva i da bi u radu o toj temi trebali učestvovati svi poslanici bez izuzetka.

-Nažalost, sve učestalija postaje praksa da poslanici ignorišu tematske sjednice kao “manje bitne”. One nisu manje bitne. One su posvećene problemima građana Federacije i poslanici svojim nedolaskom pokazuju da ih problemi građana ne zanimaju. Tražit ću od šefova klubova poslanika da se pozabave razlozima odsustva sa današnje sjednice. Danas nije usvojen izvještaj o radu vlade, a sutra kao žrtva nesavjesnog rada poslanika mogu pasti bitni reformski zakoni. To ne smijemo dopustiti, jer se plašim da bi to moglo imati nesagledive posljedice za reformske procese naše zemlje – ustvrdio je premijer Fadil Novalić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj