PRED DOMAĆIM, REGIONALNIM I MEĐUNARODNIM SUDOVIMA: Damask priprema tužbe protiv počinilaca zločina u Siriji

Ministarstvo pravde Sirije prikupilo je dokumente koji potvrđuju zločine terorista protiv sirijskog naroda i sirijske države. Autentičnost dokumenata potvrdili su ljekari sudske medicine i nezavisne sudske komisije, izjavio je sirijski ministar pravde Nadžim el Ahmed.

“Sirija ima na desetine dokumenata koji potvrđuju zločine na njenoj teritoriji. Bit će pokrenute tužbe pred lokalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima protiv osoba, kao i arapskih i drugih država koje su počinile terorističke zločine u Siriji”, rekao je El Ahmed.

Što se tiče sirijskih sudova, prema njegovim riječima, “teroristički zločini se vode kao kriminalni“. Ministar je istakao da je od početka rata “predsjednik Sirije Bašar el Asad usvojio nekoliko uredbi o amnestiji, kojima je obuhvaćeno na hiljade ljudi“.

Oni su mogli da se vrate normalnom životu, poslu ili studijama. Mnogi su se pridružili sirijskoj vojsci. Broj amnestiranih za 2016. godinu iznosi 4.746 osoba. Trenutno se radi na pomirenju sukobljenih strana na lokalnom nivou, kako bi u čitavoj Siriji ponovo vladale bezbjednosti i stabilnost“, dodao je El Ahmed.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj