PREDSJEDNICA POSLALA PORUKU HRVATIMA U ŠVEDSKOJ ‘Vlada će vam pomoći ako se želite vratiti u domovinu, jako mi je stalo do vas’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u srijedu Hrvatima u Švedskoj da joj je “izrazito stalo” do zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske i da će im vlada pomoći ako se žele vratiti u domovinu.

Prema hrvatskim izvorima, u Švedskoj živi između 35.000 i 40.000 Hrvata koji su u tu skandinavsku zemlju stigli u tri vala – 60-ih godina kao ekonomski, a 70-ih kao politički emigranti te 90-ih bježeći pred ratom u BiH.

Sve smrti “naših mučenika” i u Domovinskom ratu i u iseljeništvu diljem svijeta nisu bile uzaludne, jer imamo slobodnu Hrvatsku, rekla je Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnom posjetu Švedskoj,

“Sudbinu države moramo čvrsto uzeti u svoje ruke i voditi je prema boljitku za sve koji danas žive u Hrvatskoj i vas za koje se nadam da ćete se jednog dana vratiti u Hrvatsku“, rekla je predsjednica na susretu s Hrvatima u Goeteborgu.

Na svima nama u domovini je da vam u tome pomognemo, dok se ne vratite u rodni kraj“, dodala je pred brojnim pripadnicima hrvatske zajednice u tom gradu na jugu Švedske.

Visoka državna odličja dodijelila je Savezu hrvatskih udruga u Švedskoj i društvima Velebit i Croatia Katarina Zrinski iz Goeteborga, zaslužnima što je “Hrvatska ostala prisutna na tlu Švedske, i u srcima četvrte generacije Hrvata u Švedskoj”.

“Velebit” je 1964. osnovala skupina političkih imigranata, a prvi predsjednik bio je Stipe Mikulić kojeg su 1975. ubili agenti Udbe bivše Jugoslavije. Udruga je bila meta bombaškog napada 90-ih godina kada su se švedski Hrvati uključili u obranu domovine.

Veseli nas da je na čelu Hrvatske osoba koja štiti dignitet Domovinskog rata i kojoj hrvatski iseljenik nije stranac“, istaknuo je predsjednik “Velebita” Robert Mikulić.

Njegovo društvo, koje okuplja 20 sportskih i folklornih skupina, popularno je među Šveđanima i drugim nacionalnim manjinama koje žive u toj bogatoj zemlji od deset milijuna stanovnika.

U povodu predsjedničine posjete Hrvati iz Goeteborga skupili su donaciju za dječju bolnicu u Gornjoj Bistri, baš kao što su, rekao je Mikulić, 90-ih bili važan kotačić u obrani Hrvatske.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj