TERORISTI U SMRTONOSNOJ ZAMCI: Opkoljen Deir Hafer, ruska vojska stigla u Afrin!

Deir Hafer je posljednje jako uporište DAIŠ-a na istoku Halepa i u njega su teroristi prebacili dosta boraca i opreme nakon pada Al Baba. Cilj SAA da opkoli grad uspješno je ostvaren, presječeno je snabdijevanje i  teroristi su uhvaćeni u smrtonosnu zamku.  

Također, sa terena su danas pristigle informacije da su kurdske jedinice prešle na drugu obalu Eufrata kod Tabke blokirajući tako teroristima DAIŠ-a izlaz iz Rake.

Nedugo nakon pokretanja kontranapada u istočnim gradskim četvrtima sirijske prijestonice, Sirijska arapska armija (SAA) već je uspjela da povrati kontrolu nad nekoliko važnih tačaka na tom frontu. Kako navode vojni izvori SAA je tokom današnjeg dana probila odbrambene linije Hajat Tahrir al Šama (HTŠ) i povratila kontrolu nad fabrikom tekstila u naselju Džobar, kao i kontrolnim tačkama oko nje, čime je ovaj kompleks u potpunosti osiguran.

Sirijska armija nije se zaustavila na ovome, a napadi su sada preusmjereni na preostale fabrike ove industrijske zone.

Ruski vojnici u Afrinu

Ruska vojska počela je izgradnju vojne baze u distriktu Afrin, na teritoriji koja je pod kontrolom kurdskih YPG snaga. Kako tvrde kurdski izvori, ruska baza u selu Kafr DŽana se gradi prema dogovoru koji je postignut prethodnih dana sa predstavnicima Ruske vojske, tvrdi izvor iz visokih krugova YPG-a, prenijeli su sirijski mediji.

Lokalni aktivisti, koji tvrde da se u području već nalazi jedna manja grupa Ruske vojske, potvrdili su i dokumentovali dolazak novih ruskih snaga u Afrin. U grad je stigla grupa od 2 tenka, četiri oklopna vozila, pikap i kombi. Pretpostavlja se da je svrha dolaska Rusa u ovo područje, odvraćanje novih napada Turske armije.

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je da će imati stalnu vojnu bazu u tom delu Sirije. “Nemamo namjeru da pravimo nove baze na teritoriji Sirije”, navodi se u kratkom saopštenju, prenio je Tass. U svakom slučaju Rusi su stigli u Afrin što potvrđuju i snimci sa terena.

Probijene linije fronta u Hami

Velika teroristička koalicija koju čine šest terorističkih grupa juče i danas je probila linije odbrane Sirijske arapske armije i napreduje ka gradu Hama, prijestonici istoimene provincije i četvrtom po veličini gradu u Siriji.

Teroristi su zauzeli gradić Katab sjeverno od Hame, a zauzet je Suran na istoku teritorije koju u Hami drže teroristi. Borbe se vode duž čitavog džepa koji teroristi drže na sjeveru ove provincije.

Napad na Katab je po ustaljenoj taktici započeo samoubilačkim napadima vozilima punim eksploziva, a zatim je u napad krenulo 10 tenkova terorista. Teroristi su raketama napali i avio bazu u Hami i navodno oštetili dva aviona Sirijske arapske armije.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj