AKCIJA BOSFOR: Uhapšeno ukupno 60 ljudi koji su krijumčarili ilegalne imigrante

U međunarodnoj operaciji kodnog naziva “Bosfor”, usmjerenoj na presijecanje mreže odgovorne za krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije, preko BiH i Hrvatske, prema zemljama Evropske unije u posljednjih osam mjeseci lišeno je slobode oko 60 osoba, među kojima i onih 13 koji su jučer privedeni na području BiH i Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

U složenoj međunarodnoj operaciji “Bosfor” po nalogu Tužilaštva BiH i u saradnji sa Graničnom policijom BiH učestvovalo više desetina policijskih službenika, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizovano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih migranata.

Semir Pašanbegović, načelnik Centralnog istražnog ureda GP BiH istakao da su u operaciju osim BiH i Hrvatske bile uključene i Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Albanija, Crna Gora i Srbija.

Kazao je da GP BiH u kontinueitetu preduzima mjere i radnje koje se odnose na otkrivanje i sprječavanje prekograničnog organizovanog kriminala.

Prema njegovim riječima, ova akcija predstavlja nastavak kontinuirane saradnje policijskih agencija BiH i Hrvatske, a koja se intenzivno odvija posljednjih deset godina.

Adnan Kosovac, šef Odsjeka za krim-obavještajne, analitičke i poslove analize rizika Centralnog istražnog ureda GP BiH istakao je da je međunarodna operacija trajala osam mjeseci i tokom tog perioda lišeno je slobode oko 60 osoba.

Istakao je da su na području BiH jučer izvršeni pretresi na šest lokacija i to u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Čapljini i da je lišeno slobode šest osoba, od čega četvero državljana BiH i dva državljana Turske.

Osumnjičeni su lišeni slobode nakon što su prikupljeni dokazi da su organizovali ilegalni transport više desetina migranata, oba spola i različitih starosnih grupa, koje su za velike novčane iznose, koji su iznosili od 3.000 do 5.000 eura, iz Turske i Sirije krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

“Ova kriminalna grupa izvorno se nalazila na području Turske i oni su imali svoje ljude u ovim zemljama, a posebno im je bila interesantna linija koja je išla preko BiH i Hrvatske. Predmet krijumčarenja su bili kako pojedinci, tako i porodice koje su imale sa sobom vrlo malo djecu. Za ulazak u BiH koristili su kopnene granične prelaze na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, a u jednom broju slučajeva su dolazili avionima preko sarajevskog aerodroma. Koristili su bezvizni režim koji BiH ima sa Republikom Turskom, tako da su u BiH ulazili legalno. Ilegalno prebacivanje u Hrvatsku bilo je zaobilaženjem međunarodnih graničnih prelaza”, rekao je Kosovac.

Istakao je da je od početka operacije lišeno slobode oko 60 osoba, kako u BiH tako i u pomenutim zemljama.

“Prema našim operativnim podacima u proteklih šest mjeseci je prebačeno oko 100 ilegalnih migranata. Njihov put od Turske do zemalja destinacije trajao je desetak dana, zavisno od komunikacije odnosno od toga kako su organizatori u pojedinim zemljama uspjeli organizovati prijelaz i smještaj”, rekao je Kosovac.

Osim dobre saradnje s kolegama iz Hrvatske, Kosovac je istakao i izuzetno dobru saradnju s policijom iz Turske.

“Komunikacija je bila vrlo intenzivna. Kako su oni znali za naše korake, tako smo mi znali i za njihove, ovo je jedna zajednička akcija koja je realizovana u devet zemalja. Tužilaštvo je obaviješteno, mi smo svoj dio poslali i dalji proces će ići preko Tužilašva i Suda BiH”, rekao je Kosovac.

 

(Global CIR/Novi.ba)

Komentiraj