JAČANJE ORUŽANIH SNAGA BIH: Amerika donirala 24 Humveeja našoj armiji!

Sjedinjene Američke Države donirale su Oružanim snagama Bosne i Hercegovine 24 vozila “Humvee”, koja mogu uspješno prijeći mnoge zahtjevne terene. Poklonjena vozila dio su donacije vrijedne 3,5 miliona dolara, a do kraja ove godine očekuje se da će SAD donirati još 20 vozila našoj armiji.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack izjavila je da ova vozila neće Oružane snage BiH odvesti u NATO preko noći ali pokazuju jasnu predanost Amerike našoj domovini i njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

“OSBiH su se dokazale tokom poplava 2014. godine i sada će moći reagovati brže i efikasnije na prostoru cijele BiH”, rekla je ambasadorica Cormack.

Ambasadorica je precizirala da su Humvee vozila savladala teške terene od pustinja na Bliskom istoku do tundri na Aljaskoj.

“Ova vozila sinonim su za američku armiju, NATO i druge armije na planeti te da su od danas temelj pokretnosti jedinica OSBiH”, ocijenila je Cormack.

Ministrica Pendeš je rekla da je donacija 24 vozila iskaz saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

“Donirana vozila unaprijedit će sposobnost Oružanih snaga BiH. Vozila koja vidite predstavljaju platformu za nadogradnju sredstava zaštite OSBiH, operacije izviđanja i taktičko-ofanzivne operacije. Sljedeće sedmice bit će održana i prva obuka pripadnika OSBiH na njihovom održavanju”, rekla je Pendeš.

Generalmajor Senad Mašović rekao je da su OSBiH u toku svog postojanja angažovane na različitim zadacima u BiH i inozemstvu kao podrška miru.

“Time su pokazale da ljudski profesionalizam nikada nije bio upitan i da se samim tim građani BiH uvijek mogu osloniti na svoje Oružane snage”, poručio je Mašović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj