NARUČENO UBOJSTVO U CENTRU KIJEVA? Likvidiran bivši ruski parlamentarac koji je prebjegao u Ukrajinu: ‘Ovo je teroristički čin!’

U središtu Kijeva danas je nepoznati napadač hicima iz pištolja usmrtio Denisa Voronenkova, bivšeg zastupnika u ruskoj Dumi. Kako piše Guradian, 45-godišnji Voronenkov pronađen je mrtav pred ulazom u hotel u središtu glavnog grada Ukrajine.

Oko 11.30 sati po lokalnom vremenu “došlo je do pucnjave ispred hotela Premier Palace, jedna je osoba ubijena, dvije su ranjene i hospitalizirane”, izjavio je Andrej Griščenko, šef policije Kijeva za ukrajinsku TV postaju 112 Ukrajina.

“Već smo utvrdili identitet žrtve. Radi se o ruskom političaru, nekadašnjem zastupniku Dume. Da, potvrđujem da je to Denis Voronenkov”, nastavio je on.

Istražitelji sumnjaju u naručeno ubojstvo.

Prvi podaci istrage govore da je nekadašnji zastupnik izašao iz hotela “s tjelesnim čuvarom te da je tada nepoznata osoba otvorila vatru”, piše u priopćenju kijevske policije.

On je prošle jeseni napustio Rusiju i sa svojom suprugom, pjevačicom i također bivšom zastupnicom u ruskoj Dumi, Marijom Kaskakovom, zatražio politički azil u Ukrajini. Tvrdio je da su ga u Rusiji progonile tamošnje sigurnosne službe, pa je stoga odlučio napustiti zemlju.

Ove je veljače u intervjuu Radiju slobodna Europa kazao kako se boji za svoju sigurnost i sigurnost svoje obitelji. “Moramo biti oprezni. Diramo bolnu točku u Kremlju s našim izjavama”, rekao je. U svojim istupima uspoređivao je stanje u Rusiji s nacističkom Njemačkom, a aneksiju Krima nazivao je pogreškom.

Voronenkov je svjedočio pred ukrajinskim sudom protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog s vlasti proeuropskom pobunom na Majdanu u veljači 2014.

Denis VoronenkovFoto: screenshot

U prosincu je dobio ukrajinsko državljanstvo nakon što je svjedočio protiv Viktora Janukoviča. Da bi dobio ukrajinsko državljanstvo najprije se morao odreći ruskog. Voronenkova je tražio ruski istražni odbor, optužujući ga za “prijevaru” zbog djela počinjena početkom 2010-ih.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da se radi o “terorističkom činu”, te da nije slučajnost da se to dogodilo danas kada je došlo do eksplozije i požara u skladištu oružja na istoku Ukrajine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj