NORVEŠKA ODOBRILA AZIL TURSKIM VOJNICIMA! Bilo im naređeno da se vrate kući nakon ‘puča’

Grupa turskih vojnika stacionirana u Norveškoj, koji su odbili da se vrate kući nakon neuspjelog vojnog udara 15. jula, dobili su danas politički azil u toj zemlji.

Mogu da potvrdim da su dobili politički azil u Norveškoj. Govorimo o grupi oficira i vojnika u Norveškoj kojima je naređeno da se vrate kući nakon puča“, rekao je advokat Kjell M. Brygfjeld agenciji AP. Norveške pravosudne i imigracione vlasti nisu željele da komentarišu.

“Oni su u Norveškoj već par godina”, rekao je Brygfjeld, ne želeći da potvrdi izvještaje lokalnih medija da su umiješana petorica muškaraca, prenio je AP. Norveški list “Verdens Gang” piše da vojnici strahuju od hapšenja u Turskoj.

Turska pozvala norveškog ambasadora na razgovor

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je norveškog ambasadora u Ankari na razgovor nakon što je Norveška odobrila politički azil četvorici turskih tražilaca azila, rekao je portparol Ministarstva.

“Žalosno je i neprihvatljivo da jedna saveznička država podržava postupke pojedinaca, koji su smijenjeni sa dužnosti, koji koriste političke, socijalne i ekonomske resurse zemlje boravka umjesto da se vrate u Tursku“, rekao je portparol.

On je dodao da će se napori Turske u ovom slučaju nastaviti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj