SAMIT 68 DRŽAVA! Članice globalne koalicije odlučne da pobjede DAIŠ i al Qaedu

Američki državni sekretar Rex Tillerson najavio je uspostavu sigurnih zona za izbjeglice u idućoj fazi borbe protiv tzv. ‘Islamske države’ (DAIŠ-a) koju će koalicija pobijediti, a njezina osnivača Abu Bakra al-Baghdadija ubiti. On je to rekao na sastanku 68 zemalja članica globalne koalicije protiv DAIŠ-a u srijedu u Washingtonu. 

Sjedinjene Države povećat će pritisak na DAIŠ i al Qaedu i radit ćemo zajedno na tome da uspostavimo privremene zone stabilnosti, kroz prekide vatre, kako bi se izbjeglicama omogućio povratak njihovim domovima“, rekao je Tillerson. Dosad diskretan šef američke diplomacije kojem je skup u Washingtonu bio vatreno krštenje, nije objasnio gdje će zone biti uspostavljene niti na koji će način funkcionirati, navodi Hina.

Pentagon je prošli mjesec dostavio Bijeloj kući nacrt nove strategije koja ukida neka ograničenja i dopušta angažiranje većeg broja vojnika, a to je zaokret u odnosu na oprezan pristup prijašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame. Predstavnici 68 zemalja koje se bore protiv DAIŠ-a u Iraku i Siriji okupili se u srijedu u Washingtonu kako bi raspravili o strategiji borbe protiv te džihadističke grupe koju je američki predsjednik Donald Trump obećao pobijediti.

Ministri vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv DAIŠ-a razmotrali su dosadašnje akcije i strategiju kako nadalje ubrzati poraz DAIŠ-a. Sastanak o vojnim naporima koalicije kao i o njenim akcijama kada se radi o stranim borcima, finansiranju borbe protiv terorizma i stabilizaciji oslobođenih područja ugostio je američki državni sekretar Rex Tillerson.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj