BORBA ZA PRIJESTO, RAT I INTRIGE: Trampova romansa sa Saudijcima nije ni počela, a već se završila!

U američkim medijima, nedavna posjeta zamjenika princa prijestolonasljednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana Vašingtonu prošla je gotovo neopaženo. Poseban utisak nije ostavila ni sočna pojedinost u zvaničnoj izjavi za medije u kojoj se navodi da je saudijski princ predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu rekao da obavještajne službe njegovog kraljevstva potvrđuju postojanje zavjere protiv Sjedinjenih Država u šest zemalja čijim je građanima nedavno zabranjen ulazak na teritoriju Amerike. Nije bilo izvještaja ni o izjavi anonimnog saudijskog “višeg savjetnika” u kojoj se kao “veliki uspjeh” hvali sastanak održan u Ovalnoj sobi, kao ni o pohvalama koje je Tramp od njega dobio. 

Nije slučajno što su arapski mediji izvještavali sasvim drugačije. Saudijska strana je pomenutu posjetu iskoristila kao sredstvo za “resetovanje” odnosa sa Vašingtonom nakon odlaska bivšeg predsjednika Obame, ali i za predstavljanje američkoj strani čovjeka koji će najvjerovatnije postati sljedeći kralj Saudijske Arabije.

Rivalstvo na dvoru

U prvome je misija najvjerovatnije bila uspješna, no sud o ličnom pozicioniranju Muhameda bin Salmana treba sačuvati za kasnije. Njegov rođak, Muhamed bin Najef je aktuelni krunski princ i ne čini se voljnim da dopusti svom rođaku da ga zaobiđe. Stoga, Trampova administracija mora da računa na dvojicu potencijalnih saudijskih lidera i ne smije preuranjeno da se osloni na jednog od njih.

Donald Tramp i princ prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman; Autor: Reuters
Foto: Donald Tramp i princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman; Autor: Reuters

Njihovo međusobno rivalstvo nije puka uobrazilja stranaca. Nedavno se nakon duže pauze ponovo oglasio anonimni, ali poznati i naizgled dobro informisani saudijski bloger čije je ime na Tviteru @Mujtahidd. On navodi da se dvojica prinčeva trude da izbjegnu bilo kakve javne konfrontacije, dok istovremeno pokušavaju da pridobiju naklonost ne samo drugih pripadnika kuće Saud, već i Sjedinjenih Država.

Bin Najef se najvjerovatnije smijao najskorijem putovanju bin Salmana. Uprkos počasnoj gardi koja nudi dobru priliku za slikanje atraktivnih fotografija, njegov odlazak iz Sjedinjenih Država protekao je gotovo neopaženo. Nije bilo okupljene publike kada se princ ukrcao na jutarnji let za Rijad dan nakon sastanka s državnim sekretarom za odbranu Džejmsom Metisom, umjesto da produži na poslovni sastanak u Njujork, kako je prethodno bilo planirano. Šta se u međuvremenu dogodilo? Kralj Salman, pričev otac, preuranjeno se vratio s jednomesečnog proputovanja kroz Aziju, pa je nasljednik morao da sleti prije njega kako bi ga zvanično dočekao.

Ipak, zvanično obavještenje saudijskog dvora u kome se navodi da je kralj skratio odmor na idličnim Maldivima usljed izbijanje epidemije svinjskog gripa, djeluje previše diplomatično i upadljivo. Financial Times prenosi da je grupa lokalnih političara organizovala proteste zbog najava da će dio ostrva biti dat u zakup bin Salmanu.

Pripadnici kraljeve pratnje koji su se nadali produženom odmoru u indijskom okenau našli su se na preuranjenom putu kući. Zato je i kraljev nasljednik morao da skrati sopstveno putovanje. Povrh svega, uprkos proklamovanom “resetovanju odnosa”, Tramp je djelovao prilično hladno prema saudijskom prijestolonasljedniku.

Saudijsko rukovodstvo i Tramp dijele zajedničkog protivnika

Na kraju krajeva, političke, a ne lične razlike oblikovat će budućnost odnosa dvaju država. Saudijsko rukovodstvo i Tramp dijele zajedničkog protivnika u Iranu. Međutim, istovremeno se razilaze po pitanju Jemena. Saudijska Arabija se zaglibila u sukobu s tamošnjim Hutima, usljed čega birokrate iz Vašingtona najvjerovatnije žale zbog inicijalne podrške saudijskom ulasku u sukob, date kao kontrateg nuklearnom sporazumu s Iranom. Saudijska vojska potvrdila je riječi jednog zvaničnika Pentagona koji ju je nazvao “tigrom od papira”.

Problematičnoj situaciji doprinio je i incident u kome je saudijski helikopter otvorio vatru na čamac s izbjeglicama koji je plovio iz Jemena. Broj poginulih iznosi najmanje 42 osobe, ali je za Vašington još gora činjenica da je helikopter američke proizvodnje, tipa Apač. Amerika se već ustezala od daljih isporuka naoružanja Saudijskoj Arabiji, a najnovije slike stradalih civila samo će zakomplikovati postojeću situaciju. Američki helikopter Apač; Autor: APFoto: Američki helikopter Apač; Autor: AP

Dok je Jemen trn u oku odnosa SAD i Saudijske Arabije, te države dijele zajedničke ekonomske interese. Zvanična izjava Rijada navodi da Trampove promjene spoljne politike odgovaraju promjenama koje se dešavaju u samoj Arabiji, a čiji je tempo iscrtan u dokumentu pod nazivom “Vizija 2030”, čiji je glavni autor Muhamed bin Salman. Zvanična izjava Bijele kuće govori o širenju ekonomske saradnje dviju država koja će dovesti do direktnog otvaranja jednog miliona radnih mjesta u SAD u naredne četiri godine, ali i do indirektnog stvaranja miliona radnih mjesta u Sjedinjenim Državama i Saudijskoj Arabiji. Nivo investicija za isti vremenski period predviđa se na 200 miliona dolara.

Ova brojka se može pokazati nerealno malom. Govorkanja po visokim krugovima finansijskog tržišta navode da je kraljevstvo spremno da investira preko jednog biliona dolara u SAD u narednoj deceniji.

Takav dogovor bi bio veoma primamljiv za Trampa. No, on dolazi po izvesnoj cijeni. Kako je saudijski ministar za naftu, Kalid al Falih, rekao za Vol Strit Žurnal, pojedine antiterorističke mjere u Sjedinjenim Državama mogu ohladiti saudijsko interesovanje za investicije u toj zemlji. Slične mjere će imati uticaj i na dostupnost akcija državne naftne kompanije Aramko na američkim berzama, nakon što se one puste u prodaju 2018. godine, u dugo najavljivanom najvećem izlasku na berzu u historiji.

Reuters, Jemenski pobunjenici HutiFoto: Reuters, Jemenski pobunjenici Huti

Poslovne veze su ključne u ostvarivanju dubljih političkih odnosa

Sve ovo konačnu ocjenu o vašingtonskom sastanku čini veoma teškom. Jasno je da postoji zajednički interes, ali njemu su suprotstavljeni i brojni problemi, počevši od Jemena, preko Irana, do tzv. ‘Islamske države’ i Al Kaide. Otopljavanje odnosa zalivskih zemalja i Izraela pod zajedničkom ‘prietnjom Irana’ još uvijek ostaje nedostižno.

Na Trampovoj koteriji bliskih savjetnika ostaje suočavanje s pomenutim izazovima. Sastancima sa Saudijcima su prisustvovali predsjednikov glavni savetnik Stiv Benon, kao i viši savjetnik (i zet) Džared Kušner. Savjetnik za pitanje Izraela, Džejson Grinblat, nije bio prisutan zbog posjete Jerusalimu i Ramali, gdje je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i palestinskim liderom Abasom.

S vremena na vrijeme, veliki svjetski događaji dobiju zanimljivu, u izvjesnom smislu i proročku ironiju. Saudijski kralj Salman je završio svoju azijsku turneju posjetom Kini s kojom je navodno dogovorio niz sporazuma u vrijednosti od 65 milijardi dolara. Nedjelju dana kasnije, u Peking je sletio i Benjamin Netanijahu, gdje ga je domaćin pozdravio kao “lidera jednog od velikih svjetskih naroda, u koje se ubrajaju i Kinezi i Jevreji”.

Trendovi su očigledni. Poslovne veze su ključne u ostvarivanju dubljih političkih odnosa, a Saudijska Arabija i Izrael imaju više toga zajedničkog nego što bi kuća Sauda voljela da prizna. Da li je pred nama dogovor historijskih razmjera?

 

 

(Global CIR/Foregin Policy/Newsweek/Agencije)

Komentiraj