DIZAJNIRAN TAKO DA MOŽE PREŽIVJETI GLOBALNU KATAKLZMU! U ‘trezor sudnjeg dana’ stiglo sjeme iz BiH

U trezoru sudnjeg dana, savremenoj “Nojevoj barci” na Arktiku, u kojoj se već devet godina prikupljaju uzorci sjemena biljaka iz cijelog svijeta, još nema ničeg iz Srbije. U norvešku kapsulu, koja će zaštititi bioraznolikost Zemlje u slučaju globalne kataklizme, nedavno su stigle i sjemenke iz Bosne i Hercegovine. 

– Arktički trezor “Svalbard”, ogromna je globalna banka gena, u kojoj je skladišteno nekoliko miliona sjemenki biljaka iz cijelog svijeta – kaže Violeta Anđelković, šef banke gena iz Instituta za kukuruz u Beogradu. – Već neko vrijeme, i mi razmatramo ideju da pošaljemo neke materijale iz naše banke gena u Zemun polju, gdje imamo oko 6.000 uzoraka kukuruza iz cijelog svijeta, od čega 2.200 iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Smatramo da bi to trebalo da bude urađeno na nivou države, a vrlo rado ćemo se odazvati, kada to pitanje bude pokrenuto.

Po riječima Maje Ječmenice, šefa Fitosanitarne laboratorije sa Bankom biljnih gena Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, slanje naših uzoraka u trezor “Svalbard” svakako je vrhunski završni cilj ove ustanove. Ali, ima još mnogo posla prije toga.

Slikovni rezultat za SVALBARD BANK

Mi iz Srbije treba da pošaljemo naše najdragocenije uzorke, ono što je za našu proizvodnju najkorisnije, a broj uzoraka nije ograničen – objašnjava Ječmenica. – Da bismo to uradili, potrebno je da najprije obezbjedimo “duplikat” trenutne baze koju imamo, pa da potom napravimo i treću “kopiju” koja bi otišla u Norvešku. Ovo što čuvamo u Banci u Batajnici nacionalno je blago, baza gena gajenih biljnih kultura biljaka za hranu i poljoprivredu. Koliko je to ozbiljan posao, pokazuje podatak da nam je za svaku od 250 biljnih vrsta neophodan stručnjak, zadužen samo za nju.

Povezana slika

U globalnom trezoru, čija je izgradnja koštala oko pet miliona funti, čuvaju se vrste iz više od 100 zemalja. Dizajniran je da može da preživi globalnu kataklizmu, nuklearni rat, udar asteroida i ekstremne vremenske neprilike. Nalazi se ispod leda i duboko u planini, pa sjemenke smještene unutra mogu preživjeti i bez klimatizacije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj