NE POZIVAJTE DRUGE DA NAPUSTE EU! Juncker Penceu: Ako EU propadne, na Balkanu će biti rata

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je američkog potpredsjednika Mikea Pencea na mogućnost još jednog rata na Zapadnom Balkanu ako EU propadne, kao posljedica podsticanja članica da poslije Brexita izađu iz EU.

Pence je bio u Briselu još 20. februara ali je detalje razgovora otkrio Juncker u petak objavljenom ekskluzivnom intervjuu za Financial Times.

Rekao sam potpredsjedniku (Penceu): ‘Ne govori to. Ne pozivaj druge da izađu jer ako EU propadne, imaćete novi rat na Zapadnom Balkanu”, rekao je Juncker. Predsjednik Komisije kazao je da je važno da se zemljama u regionu ponudi perspektiva članstva u EU. “Ako ih ostavimo same – Bosna i Hercegovina, Republika Srpska (entitet u BiH), Makedonija, Albanija, sve te zemlje – imaćemo ponovo rat”, rekao je Juncker.

Ratovi od 1991. do 2001. na teritoriji bivše Jugoslavije često se navode kao najkrvaviji od Drugog svjetskog rata i poznati su po ratnim zločinima, uključujući etničko čišćenje, zločine protiv humanosti i silovanja.

Jugoslovenski ratovi također su bili poniženje za EU jer je uloga SAD u njihovom okončanju, iako kontroverzna, bila odlučujuća. Situacija na Zapadnom Balkanu izaziva sve veću zabrinutost i bila je u fokusu samita EU održanog 8. i 9. marta.

Trump ne razumije Evropu

Juncker je također rekao da planira da posjeti Washington sljedećeg mjeseca dodajući da nije siguran da li će se sresti s predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

Pokušavaju to da dogovore, ali on ima druge prioritete. Pored ostalog, on ne razumije ništa o Evropi“, rekao je Juncker i dodao: “Razgovarao je telefonom sa Tuskom (predsjednikom Evropskog savjeta) i mislio da sam to ja”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj