NOVI DETALJI O TERORISTI IZ LONDONA: Khalid Masood je rođen kao Adrian Russell Ajao i imao je nekoliko lažnih identiteta

Teroristička grupa DAIŠ je preuzela odgovornost za napad u Londonu, a Britanac Khalid Masood ozvaničen kao terorista koji je izvršio napad u centru Londona. Masood je rođen kao Adrian Russell Ajao u Kentu, a iz britanske policije navode da je imao nekoliko tajnih identiteta.

Mark Rowley, vođa nacionalne sigurnosti u borbi protiv terorizma, rekao je da su bila dva značajna hapšenja preko noći. Ranije je policija u Velikoj Britaniji upala na adrese u vezi s terorističkim napadom u centru Londona, u kojem je petero ljudi mrtvo i više desetina ranjeno. Četvrta žrtva, 75-godišnji muškarac, umro je sinoć uvečer nakon što je podlegao u bolnici, javlja CNN.

Hapšenja su izvršena u Londonu i Birminghamu, a domovi su također pretreseni u Brightonu i Carmarthenshire, u Južnom Velsu. Policija je saopćila da su adrese “povezane s istragom” i da je utim domovima boravio 52-godišnji Britanac Khalid Masood. 39-godišnja žena je uhapšena sinoć u istočnom Londonu zbog sumnje da je pripremala terorističke napade, saopćila je policija.

Šest osoba – dvije žene i četiri muškarca, u rasponu dobi od 21. do 28. godina uhapšene su na dvije adrese u Birminghamu, gradu u centralnoj Engleskoj. Šest su zadržani u protivoru pod sumnjom da su pripremali terorističke napade. Još jedan čovjek, 58, također je uhapšen jutros na drugoj adresi u Birminghamu.

O Masoodu, koji je ubijen od strane policajca iz vatrenog oružja nakon što je automobilom udario u pješake na Westminster mostu i izbo nenaoružanog policajca ispred parlamenta, veoma se malo zna. Rođen u Kent, Masood je živio u Engleskoj, u West Midlands regiji kod Birminghama. Nikada nije bio krivično gonjen zbog djela terorizma, ali je imao niz hapšenja.

Policija vjeruje da je Masood automobil kojim je izvršio napad iznajmio ranije tokom nedjelje u sjevernom Birminghamu. Rekao je da radi kao “profesor”, a BBC ističe da do sada nisu uspjeli da dobiju zvaničnu potvrdu da je nekada radio kao kvalificirani nastavnik u nekoj školi.  Sat vremena nakon što je iznajmio vozilo marke Hyundai vjeruje se da je kontaktirao kompaniju i rekao im da mu automobil više nije potreban. Šta se dalje dešavalo dok se nije odvezao do Vestminsterskog mosta gdje je uletio među pješake nije poznato.

Prvi put je osuđen sa 19 godina, u novembru 1983, a posljednji u decembru 2003. zbog posjedovanja noža.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj