PRISJETIO SE ATATURKOVIH RIJEČI! Erdogan: Doseljenici s Balkana nisu imigranti, već djeca Turske!

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako doseljenici s Balkana u Turskoj nisu imigranti, već djeca i državljani te zemlje.

U organizaciji Ministarstva rada i socijalne sigurnosti Turske danas je u Kongresnom i kulturnom centru Maltepe u Ankari održan Susret Rumeli-Balkan, a turski predsjednik Erdogan se obratio učesnicima i istakao kako doseljenici iz Zapadne Trakije, Bugarske i Balkana u Turskoj nisu imigranti, već djeca, pravi sinovi te zemlje.

Vaši djedovi i preci su došli u svoju domovinu, a nisu otišli negdje drugo. Balkanska katastrofa je prije jedno stoljeće nanijela tako duboku ranu na naša srca da su naši vojnici i časnici bez treptaja išli ususret smrti na Canakkaleu. Gazi Mustafa Kemal, koji je i sam bio Rumelija, je govorio kako je bolje umrijeti na Canakkaleu, nego još jednom doživjeti balkansku sramotu“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je Turska danas jaka i stabilna država, Erdogan je kazao kako su u izgradnji današnje Turske važnu ulogu imali i svi oni koji su došli sa Balkana i iz svih dijelova svijeta.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj