EKSPLOZIVAN RAST STANOVNIŠTVA POSTAJE SIGURNOSNA PRIJETNJA! Egipat je već sada najveći svjetski uvoznik žita, a rastući gradovi ‘otimaju’ plodnu zemlju u dolini Nila!

Stanovništvo Egipta raste alarmantnom brzinom. Od 66 miliona, koliko je brojalo početkom milenijuma, naraslo je na 93 miliona. Ukoliko se postojeći trendovi nastave, demografi predviđaju da će polovinom ovog vijeka Egipat imati 150 miliona ljudi.

Ovakav rast bi bio izazov za bilo koju državu, a kamoli za politički i ekonomski nestabilnu sjevernoafričku zemlju. Amal Fuad, direktor društvenoistraživačkog centra CAPMAS kaže da demografska eksplozija predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Rastući gradovi ‘otimaju’ plodnu zemlju

Problem prehrane nigdje nije tako očigledan kao u ministarstvima za trgovinu i snabdijevanje. Egipat je već sada najveći svjetski uvoznik žita, čiju cijenu država subvencioniše. Brzo rastući gradovi u dolini Nila otimaju sve više poljoprivrednog zemljišta što smanjuje domaću proizvodnju hrane. I vlasti i zemljoradnici osjećaju da je pred njima neostvariv zadatak. „Više hrane, za veći broj ljudi, na manjoj površini zemlje“, situaciju sažima Bašir Abdulah, zemljoradnik i sindikalni vođa iz Gize, koji se protiv oduzimanja poljoprivrednog zemljišta bori već više od decenije.

Ratuće potrebe ugrožavaju i veliku egipatsku rijeku. 98% vode Egipćani uzimaju iz Nila, što već deset godina zaredom izaziva hronične nestašice. Planirana gradnja brane u Etiopiji privremeno će smanjiti dotok vode i dodatno zakomplikovati situaciju.
Egipatska deca; Autor: AP

Mogućnost nereda i građanskih nemira?

Bezbjednosne zvaničnike zabrinjava mogućnost nereda i građanskih nemira usljed nestašica hrane i vode. Revoluciji 2011. djelimično je doprinijela i nemogućnost privrede da apsorbuje na stotine hiljada novih radnika koliko stasava svake godine.  U situaciji u kojoj je ekonomski rast manji nego što je bio, a obrazovni sistem jedan od najgorih u regionu, nije ni čudo što pojedinci demografsku ekspanziju ocjenjuju kao veću prijetnju od DAIŠ-a.

Ono što dodatno frustrira zagovornike planiranja porodice jeste  činjenice da je postojeće stanje vrlo lahko moglo da se izbjegne. Donedavno, egipatske vlasti oslanjale su se na odlučnu strategiju kontrole rasta stanovništva. Od 3,5% koliko je iznosio na vrhuncu tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, prirodni priraštaj je opao na 1,7% početkom novog milenijuma. Egipat je bio na ivici rješavanja velikog demografskog izazova.

Međutim, vlada je od 2008. počela da koristi drugačije mjere. Uljuljkane ostvarenim uspjehom, vlasti Kaira su olabavile dotadašnje inicijative. Istovremeno, brojne međunarodne organizacije preusmjerile su svoja sredstva na druge dijelove svijeta. Do 2011. godine, prirodni priraštaj je skočio na 2,23%. Nakon pada Mubaraka, njegova stopa se popela na 2,48%.

Egipatska deca; Autor: AP

Porast stanovništva nije slučajan

Pojedini stručnjaci tvrde da najnoviji egipatski „bejbi bum“ nije bio slučajan. Najveći porast stanovništva desio se u vrijeme vlasti ‘Muslimanskog bratstva’. Pojedina uporišta ove stranke na jugu zemlje bilježila su rast od 2,55%, najveći od osme decenije prošlog vijeka. Zakonodavci su ‘smanjili’ uzrast za stupanje u brak, što je dodatno otežalo situaciju. Bratstvo je odbijalo da klinike pod svojim uticajem snabdijeva sredstvima za kontracepciju, pa nije ni čudo što je sličnu politiku primijenilo i na državnom nivou.

Demografi su nezadovoljni i ponašanjem Morsijevog nasljednika Sisija. Suočavajući se s bezbjednosnim pretnjama, general i njegov režim su progurali mnoge zakonske akte usmjerene protiv nevladinih organizacija, što se odrazilo i na one koje se bave planiranjem porodice. Od 10% sredstava za kontracepciju, koliko su razne NVO obezbjeđivale krajem prošlog vijeka, danas ostaje zanemarljiv procenat od 0,6.

Egipatska deca; Autor: AP

Brojno stanovništvo ne mora da bude breme za Egipat

Uprkos svemu navedenom, pojedini demografi tvrde da brojno stanovništvo ne mora da bude breme za Egipat. Ukoliko bi se mladi kvalitetno školovali, dolazeće generacije bi mogle da izazovu ekonomski bum poput onog koji se dogodio u Kini. Sisi i njegovi savjetnici još uvijek imaju na raspolaganju impresivan arsenal resursa, poput zlata, gasa i plodne zemlje uz rijeku. Njihovim lošim upravljanjem, kritičari režima tvrde, postojeća situacija se pogoršava, umjesto da se unaprijedi.

Nakon nekoliko decenije kratkovide vlasti dikratora, nanesena je uglavnom nepopravljiva šteta. Od ogromnih fabrika cementa do rastućih predgrađa Kaira koje već sada opkoljavaju piramide u Gizi, eksplozivan rast stanovništva preoblikuje izgled Egipta.

 

 

(Global CIR/Newsweek.rs)

Objavljeno u:

Komentiraj