KURDI ŽELE SARADNJU SA SIRIJSKOM ARMIJOM U OFANZIVI NA RAKU! Glasnogovornik SDF-a: Sirijski narod ima pravo da oslobodi sve svoje teritorije, a SAA je nezaobilazna na putu ostvarenja tog cilja!

Glasnogovornik “sirijskih demokratskih snaga” (SDF) čiju okosnicu čine Kurdi kazao je da njegova organizacija pozdravlja učešće Sirijske arapske armije (SAA) u narednim operacijama izbacivanja terorista tzv.  ‘Islamske države’ (DAIŠ-a) iz Rake .

U izjavi za sirijski list Al-Watan, Talal Silos kaže da su SDF uvijek zagovarale stav da sirijski narod ima pravo da oslobodi sve svoje oblasti te da je sirijska vojska važan dio sirijske države i naroda. SAA ima pravo da radi ono što “drugi” ne bi smjeli, rekao je on, odbacujući bilo kakav turski angažman u pomenutim operacijama.

On je naglasio da će bilo kakvo učešće SAA u operaciji ‘Raka’ biti dogovoreno sa glavnim partnerima SDF-a, odnosno koalicijom koju predvode SAD. Elitne Tigar jedinice SAA trenutno su u istočnom Halepu, a u potencijalnoj ofanzivi prema Raki SAA će napredovati iz Maskanaha.

Silosovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon uspostavljene koordinacije i saradnje između sirijskih i kurdskih snaga na terenu, i njihovih partnera Rusije i SAD-a.

Sedmicu dana ranije sirijske i ruske snage su bile raspoređene u i oko grada Manbija u sjevernom Halepu, stvorivši tampon zonu koja bi trebala spriječiti najavljenu tursku ofanzivu na ta područja. Također, rezultat te akcije jeste i uspostavljanje humanitarnog i trgovinskog koridora između Manbija i Halepa.

Pored toga, izvještaji ukazuju na to da Rusija uspostavlja vojnu bazu u regionu Afrina u sjeverozapadnom Halepu, kojeg pod kontrolom drže Kurdi.

Napredovanje u Hami

Sirijska vojska je uz podršku svojih saveznika oslobodila i osigurala mjesto Kawkab u sjevernoj Hami. Desetine al-Nusra boraca ubijeno je u protunapadu sirijske vojske.

Razorni napadi sirijske vojske također su rezultirali uništavanjem terorističke baze, kao i dva  skladišta oružja i municije, četiri tenka, šest oklopnih vozila i više od 9 kamioneta opremljenih sa 23mm topovima.

 

(Global CIR/AMN)

Objavljeno u:

Komentiraj