‘RIMSKIM UGOVOROM’ UDARENI TEMELJI BUDUĆE UNIJE: Danas obilježavanje 60. godišnjice Evropske unije

Predsjednici i premijeri država članica Evropske unije (EU) počeli su se okupljati danas u Rimu na samitu povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora, kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica (EZZ). Na današnji dan 1957. godine Zapadna Njemačka, Holandija, Luksemburg, Italija, Francuska i Belgija potpisali su Rimski ugovor kojim je osnovana EZZ, prethodnica današnje Evropske unije (EU). 

Iz Evropske ekonomske zajenice riječ “ekonomska” je uklonjena iz naziva 1992. pri potpisivanju Ugovora iz Maastrichta kojim je Evropska zajednica učinjena jednom od prva tri potporna stuba Evropske unije, a koji se i nazivaju Stubovi društva.

Zvaničnici su se jutros počeli okupljati na brdu Kapitol, gdje se nalazi palata Konzervatora, a tamo ih dočekuju domaćini današnje ceremonije italijanski premijer Paolo Gentiloni, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, premijer Malte Joseph Muscat ispred zemlje koja predsjedava EU-om, te gradonačelnik Rima Virginia Raggi.

U Rimu danas neće biti predstavnika Velike Britanije, s obzirom na to da je ova zemlja na referendumu prošle godine odlučila istupiti iz Unije.

Očekuje se da će učesnici današjeg samita u Rimu objaviti i zajedničku izjavu, u kojoj bi trebalo biti govora o značaju i dosadašnjmim uspjesima EU-a.

Planirano je također da nakon samita predsjednik Tusk, predsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker, predsjedavajući Evropskog parlamenta Antonio Tajani, premijer Malte Mscat i premijer Italije Gentiloni održe zajedničku konferenciju za novinare.

Lideri će nakon toga prisustvovati i večeri koju organizuje predsjednik Italije Sergio Mattarella, u palati Quirinale. Za praćenje 60. godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora, akreditovano je 1.200 novinara iz svih dijelova svijeta. U Rimu su danas pojačane mjere sigurnosti, angažovano je 5.000 policajaca, a zračni prostor glavnog grada Italije je zatvoren za saboraćaj.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj