VRIJEME ZA NOVU TAKTIKU? Zbog velikog broja civilnih žrtava obustavljena ofanziva na Mosul!

Iračke vladine snage prekinule su aktuelnu ofanzivu na ponovnom osvajanju Mosula od terorista DAIŠ-a zbog velikog broja civilnih žrtava, saopćio je portparol snaga sigurnosti.

Nedavni visoki broj civilnih žrtava unutar Starog grada prisilio nas je da zaustavimo operacije i razmotrimo naše planove. Vrijeme je da odvažemo nove planove i taktiku ofanzive. Nikakve borbene operacije neće se odvijati”, prenosi Reuters izjavu portparola Iračke savezne policije.

‘Trebamo osigurati da protjerivanje (DAIŠ-a) iz Starog grada neće donijeti neželjene velike civilne žrtve. Potrebna nam je hirurška preciznost operacija protiv terorista bez izazivanja kolateralne štete među mještanima”, kazao je portparol.

Ofanziva uz američku podršku na protjerivanju terorista Islamske države iz Mosula pokrenuta je prije nešto više od pet mjeseci, a iračka vojska uz podršku koalicijskih zračnih udara zauzela je veći dio grada.

Kompletna istočna strana i otprilike polovina zapadne strane sada su pod kontrolom vladinih snaga. Nove operacije u zapadnom dijelu grada i u njegovim drevnim kvartovima pokazale su se, međutim, kao izazovne zbog uskih ulica i stambenih zgrada koje se nalaze jedna uz drugu. Još je oko 700.000 ljudi blokirano u gusto naseljenom dijelu grada, sudeći po brojkama UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Ujedinjene nacije u subotu su izrazile zabrinutost visokim brojem civilnih žrtava u Mosulu.

”Zapanjeni smo tim užasavajućim gubicima života”, navodi u izjavi za javnost Lise Grande, humanitarna koordinatorica UN-a za Irak.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj