INTERVENCIJA IRANA I SIRIJE BEZ ZNANJA MOSKVE! Mediji istražuju: Zašto S 300 do sada nije registrovao izraelske avione iznad Sirije i kako je odjednom ‘proradio’?

Vazdušni napad Izraela na sirijsku teritoriju, koji je izvršen prije sedam dana, nije bio ništa novo. Ali djelovanje proturaketnog sistema, odnosno lansiranje rakete ka izraelskom borbenom avionu je bio događaj bez presedana koji je naišao na razne komentare.

Kuvajtski dnevni list ‘Al Jarida’ je, pozivajući se na portal izraelskog dnevnog lista ‘Jerusalem Post’, u članku Farzada Kasemija, autora ovog dnevnog lista u Teheranu, napisao novu analizu o dešavanjima koja stoje iza ovog napada.

Prema ovom članku, saradnja Irana i Sirije bez znanja Moskve je rezultirala da ovog puta proturaketni sistem S-300, koji je stacioniran u Siriji, funkcioniše protiv izraelskih aviona.

Rusija dostavila kodove Izraelu?

U ovom članku se navodi da su Iran i Sirija već jedno vrijeme sumnjali u proturaketni sistem S-300 stacioniran u Siriji zbog njegove nefunkcionalnosti naspram prijetnji Izraela. Iran i Sirija su smatrali da postoji mogućnost da Rusija stavlja kodove ovog sistema na raspolaganje Izraelu, jer radar sistema S-300 u Siriji nije prije identifikovao izraelske avione kao avione neprijatelja. Tako da su, njihov je zaključak, Izraelci imali sigurnosne kodove sistema S-300 u Siriji.

Stoga je, vojno-inžinjerska delegacija Irana prije nekoliko sedmica doputovala u Siriju da promijeni kodove sistema S-300 bez znanja Rusije. Ova delegacija je u nekoliko baza promijenila sigurnosne kodove sistema. To je retzultiralo da prošlog petka neki dijelovi sistema S-300 upozore o vazdušnom napadu Izraela na vrijeme, kao i da dođe do ispaljivanja rakete ka borbenom avionu Izraela.

Vlada u Siriji je izvijestila o obaranju izraelskog borbenog aviona, ali Izrael nije potvrdio ovo saopćenje.

Povezana slika
Iranski protiuvazdušni sistem Bavar-373/Foto: Agencije

Iranci kombinovali S300 sa svojim sistemom Bavar-373

Prema članku kuvajtskog dnevnog lista ‘Al Jarida’, inžinjeri Ministarstva odbrane Irana su sposobni promijeniti ruske sigurnosne kodove sistema S-300, a isto su uradili i kod kuće nakon što su izvještaji pomenutog ministarstva pokazali da su Izraelci od Rusije dobili sigurnosne kodove sistema S-300 stacioniranog u Iranu.

Prema izjavi anonimnog izvora iz Ministarstva odbrane Irana, iranski inžinjeri su proizvodili proturaketni sistem ‘Bavar-373’, te kombinovali ovaj sistem sa ruskim sistemom ‘S-300’. Bavar-373 je iranska verzija ruskog sistema S-300, a kombinovanje ova dva sistema otežava Izraelu da dođe do sigurnosnih kodova.

Funkcionisanje sistema S-300 stacioniranog u Siriji je šokiralo Izrael koji je dobio sigurnosne kodove od Rusije, tako da nije očekivao djelovanje protuzračnog sistema Sirije, navodi ovaj list.

Bašar al-Džafari, predstavnik Sirije u UN-u je nakon otvaranja vatre na izraelske borbene avione od strane sistema S-300 stacioniranog u Siriji, izjavio da je reakcija protuzračne odbrane njegove zemlje na napad izraelskih borbenih aviona promijenila pravila igre, tako da će Izrael dobro razmisliti prije nego ponovi napad na Siriju.

 

 

(Global CIR/The Jerusalem Post)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Iran,ima pravo da brani svoju teritoriju,ali nema pravo da naoruzava hezbolah,i to preko “opasnosti od isisa” i nek se ne igra jer nije svako kauboj niti luftika.
  To sto su zaobisli Putina je budalastinja idiora,jer bez Rusije nisu ni koska za zub,sto im Putin definitivno treba temeljito objasniti

  Reply
  • Po čemu to Iran nema pravo naoružavati svoje saveznike, u ovom slučaju Hezbolah ? Rat između cionističkog entiteta i Hezbolaha 2006. dokazao je da Iran odlično odrađuje taj posao 🙂

   Reply
 2. S200 je djelovao, ne S300, sta vi lupetate?

  Reply
  • silvije

   Radar sa sustava S-300 je izvršio detekciju izraelskog aviona, ali izgleda da je ispaljena raketa sa sustava S-200. Ovo je moguće jer su ovi sustavi međusobno povezani u mrežu, nadam se da je sad ipak malo jasnije

   Reply

Komentiraj