VIŠE ‘SLOBODE’ ZA PENTAGON! ‘General Matis dobio široku slobodu da vodi vojne operacije onako kako on misli da je najbolje’

Pentagon pod predsjednikom SAD Donaldom Trampom uživa veću slobodu da vodi ratove kako želi, bez stalnog traženja dozvole od Bijele kuće kada su u pitanju važne odluke, navodi AFP.

Agencija ukazuje da se mnogima u američkoj vojsci sviđa povećana autonomnost, ali kritičari tvrde da zbog toga rasta broj ubijenih civila u akcijama, američke trupe se izlažu većem riziku i počinje da nestaje nadzor nad sukobima u kojima SAD učestvuju.

Prebačena artiljerija u Siriju, broj vojnika povećan na 1000

AFP navodi da se ova promjena najbolje vidi u borbi protiv DAIŠ-a na sjeveru Sirije, gdje su pod Trampovim prethodnikom Barakom Obamom čak i najmanje promjene američkih planova bile pod iscrpnom kontrolom Bijele kuće.

Od Trampove inauguracije, marinci su u Siriju prebacili artljeriju, a američka kopnena vojska je tu dovela na stotine rendžera, čime je ukupan broj trupa koje SAD tu ima porastao na skoro 1.000 ljudi.

Vojni komandanti procjenjuju sada mogućnost slanja stotina novih vojnika, a Pentagon je protekle nedjelje najavio da je obezbijedio artiljerijsku podršku i transport helikopterima za lokalne snage koje iza neprijateljskih linija pokušavaju da zauzmu strateški važnu branu.

Glavnu riječ vodi ‘Savjet za nacionalnu bezbjednost’

Davanjem većih sloboda Pentagonu napušta se prethodna praksa da glavnu riječ ima Savjet za nacionalnu bezbijednost (NSC), koji koordiniše spoljnu i vojnu politiku i primjenjuje predsjednikove planove vezane za nacionalnu bezbijednost.

AFP navodi da je pod Obamom NSC nadgledao skori svaki aspekt ratova koje je Amerika vodila u Iraku, Siriji i Afganistanu i da je šef Pentagona Eš Karter “držan na kratkom povocu”.

Za razliku od toga, Tramp se već u više navrata priklonio mišljenju svog ministra odbrane Džima Matisa. Navodi se da je Matis, penzionisani general, dao proširena ovlašćenja svojim komandantima na bojnom polju.

Džim Matis je dobio široku slobodu da vodi vojne operacije onako kako on misli da je najbolje”, rekao je portparol Pentagona Kris Šervud.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj